De mâine, vom avea medicamente cu dureri de cap
Andrei Usatâi, ministrul Sănătății, a declarat că scopul acestei măsuri este asigurarea eficientă a populației cu medicamente și excluderea autoadministrării iraționale, pentru a evita cazurile în care pacienții își prescriu individual medicamentele. Anterior, ministrul Sănătăţii explica această decizie prin faptul că 30 la sută din numărul total al internărilor oamenilor în spitale sunt rezultatul administrării incorecte a medicamentelor.
„Astfel, din totalul celor 6124 de medicamente care sunt comercializate pe piața R. Moldova, 1752 vor putea fi cumpărate fără prescripţie medicală. Printre acestea este şi aspirina, paracetamolul, verdele de briliant, unele analgezice ș.a.”, a dat asigurări ministrul Sănătății.
Antibioticele vor fi eliberate doar în baza rețetei prescrise de medic
Totuși, Andrei Usatâi a specificat că antibioticele se vor elibera exclusiv în baza rețetei. „Antibioticele duc la schimbări imunologice, schimbări la ficat şi rinichi şi alte condiţii care urmează să se transforme într-o povară grea pentru pacienţi”, a precizat ministrul.
Totodată, farmaciştii care vor vinde medicamente fără prescripţia medicului vor fi sancționați cu amendă de la 20 la 60 de unități convenționale, adică de la 400 la 1200 de lei, conform declarației lui Andrei Usatâi. De asemenea, controlul asupra respectării ordinului în cauză va fi efectuat de către o comisie a Ministerului Sănătăţii.
Deși această decizie a ministerului a creat confuzie în societate, medicii și farmaciștii apreciază pozitiv semnarea ordinului, care prevede că majoritatea medicamentelor, cu excepția celor simple, vor putea fi cumpărate în baza rețetei prescrise de medic.
„Farmaciștii nu au studii pentru consultări calificate”
„Acțiunea Ministerului Sănătății este binevenită, deoarece în Europa, spre exemplu, niciun medicament nu se cumpără fără prescripție medicală. Este normal să trateze medicul și nu farmacistul, deoarece farmacistul nu are studii medicale pentru a da o consultație calificată”, a spus Alexandru Cărăuș, vicedirectorul Institutului de Cardiologie, doctor habilitat în medicină.
Pe aceeași poziție se află și farmaciștii din capitală, care sunt de părere că, deși e prea devreme de spus ceva, oamenii ar trebui să meargă la medic pentru prescrierea medicamentelor.
„Cauza durerilor trebuie depistată de către medici, deoarece doar ei pot face un diagnostic corect. Mai mult, pacienții noștri trebuie să învețe cultura de a se trata și să înțeleagă că este mai bine să consulte un medic înainte să vină la farmacie”, a spus Nina Marinescu, o farmacistă din capitală.
Întrebați dacă farmaciile ar avea de suferit din cauza acestui ordin, unii reprezentanți ai farmaciilor susțin că vor avea vânzări, chiar dacă pacientul va merge la specialist pentru prescrierea medicamentelor.
O altă nedumerire legată de noul ordin este că această lege ar putea crea cozi interminabile prin spitale. Însă reprezentanții Ministerului Sănătății au dat asigurări că în municipiul Chişinău sunt suficienţi medici de familie pentru a consulta pacienţii şi a le prescrie medicamentele de care au nevoie. În ceea ce privește localităţile rurale, unde medicii lipsesc, ministerul a specificat că instituțiile medicale vor fi completate cu cadrele necesare.
Lista completă a medicamentelor pasibile spre eliberare din farmacii fără reţetă poate fi accesată pe pagina oficială a Agenţiei Medicamentului (amed.md).
Vox populi
Ce părere aveți despre noul ordin semnat de ministrul Sănătății, care permite procurarea a 80 la sută din medicamente doar în baza rețetelor?
Vitalie Neculai, 46 ani
Totul trebuie să se facă spre binele omului. Dar eu, de exemplu, dacă am nevoie de o sticluță de alcool etilic, care e mai bună decât iodul, trebuie să alerg la medic ca să-mi prescrie rețetă? E adevărat, sunt medicamente care trebuie să fie prescrise doar de medic.
Angela Gavrilenco, 45 ani
Medicamentele simple ar trebui să fie cumpărate și fără prescripția medicului. Dar pentru tratamente serioase, cred că da, trebuie să vii cu rețeta de la medic. Dacă voi avea o simplă durere, desigur că, mai întâi, voi merge la farmacie. Și doar în cazul în care durerile vor persista, voi apela la ajutorul medicului.
Victor, 52 ani
E o reformă foarte bună. E normal ca medicamentele să fie eliberate cu rețeta prescrisă de un specialist, pentru că numai un doctor poate să știe mai bine ce se întâmplă cu tine.
Eugenia Golubeva, 55 ani
Eu vin la farmacie rareori, nu prea am nevoie de medicamente. Dar îmi închipui că ar fi foarte greu. Va imaginați un om care se simte rău, trebuie să meargă la medic, să stea la coadă, apoi să ia rețeta și tocmai după aceea să vină la farmacie ca să cumpere medicamentele de care are nevoie.
Sofia Trifan, 72 ani
Nu cred că e bine să-ți cumperi medicamente fără rețetă. Mergi la medic și vezi ce boală ai, dar așa, la farmacie, de unde să știi ce medicament ți-au dat. Cu prescripția medicului știi exact ce trebuie să cumperi. Lasă să fie doar cele mai necesare pastile eliberate fără rețetă, de exemplu, cărbunele activat, citramonul, aspirina.