Actualitate

De teama unui posibil atac al Rusiei, polonezii se înrolează în detașamente de voluntari pentru a-și apăra țara

Inițial, guvernul de la Varșovia s-a distanțat de aceste miliții neoficiale, dar odată cu sporirea preocupării față de intențiile Moscovei, armata poloneză, constituită exclusiv din militari profesioniști, caută modalități să integreze aceste grupuri de voluntari.

Se estimează că circa 10.000 de voluntari polonezi sunt reuniți în prezent în circa 120 de astfel de grupări. Circa 800 dintre ei s-au întâlnit vineri la Varșovia la o reuniune organizată de Ministerul polonez al Apărării, primind cu această ocazie pentru prima dată recunoașterea oficială a existenței lor. Ministrul apărării, Tomasz Siemoniak, i-a asigurat că ministerul pe care-l conduce va plăti solde pentru 2.500 de voluntari ce vor constitui structura de bază a unităților locale de autoapărare care vor fi mobilizate în caz se război.

Consilierul pe probleme de apărare al președinției poloneze, generalul Stanislaw Koziej, a declarat agenției Reuters că evoluțiile din Ucraina au determinat guvernul de la Varșovia să-și revizuiască modul de abordare a securității naționale. ‘Până de curând, organizațiile paramilitare păreau să fie ceva de domeniul trecutului’ pentru responsabilii din sectorul apărării, dar ‘astăzi, când avem un război la granițele noastre, ei își dau seama că acest trecut poate contribui la securitatea țării’, explică oficialul polonez.

În contextul conflictului din Ucraina, guvernul polonez a cerut Alianței Nord-Atlantice să stabilească o prezență militară permanentă și consistentă în Polonia, solicitare ce i-a fost respinsă, astfel că încrederea polonezilor în determinarea aliaților din NATO de a-i apăra la nevoie a fost zdruncinată, subliniază unii oficiali de la Varșovia.

În schimb, Polonia se bazează pe parteneriatul militar bilateral cu SUA, iar în paralel a demarat un amplu program de modernizare a armatei, pentru care va aloca zeci de miliarde de euro în anii următori.

Dar numeroși analiști militari consideră că un atac al Rusiei împotriva Poloniei este extrem de puțin probabil, posibilele ținte ale Moscovei fiind mai degrabă țările care au minorități rusofone numeroase, cum ar fi Republica Moldova, Letonia sau Estonia.

Însă teama față de Rusia are rădăcini adânci în Polonia, țară ce s-a aflat mai mult de un secol sub dominația Rusiei țariste și încă aproape o jumătate de secol sub cea sovietică, în prezent învecinându-se cu Rusia prin enclava Kaliningrad.

Ministrul Tomasz Siemoniak a anunțat încă din luna ianuarie că va adopta măsuri pentru a stimula tinerii să urmeze cariera militară, că se vor constitui unități paramilitare și că va fi sporit numărul exercițiilor pentru pregătirea rezerviștilor, în anul 2016 circa 38.000 de rezerviști urmând să fie chemați să participe la programele de instrucție militară, față de 12.000 anul acesta.

Sursa: agerpres.ro



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *