Moldova

Decizia Curții de Apel: Deputaţi obligaţi să spună dacă au colaborat cu securitatea

Judecătorii i-au obligat pe comuniştii Iurie Muntean, Raisa Spinovschi, Elena Bondarenco, Irina Vlah şi Veronica Abramciuc să răspundă demersului tinerilor istorici. Până la 20 septembrie inclusiv, în cazul a zeci de deputaţi, vor avea loc şedinţe de judecată la Curtea de Apel Chişinău şi Curtea Supremă de Justiţie. Avocaţii se plâng că aceste procese sunt tărăgănate intenţionat, multe dintre ele fiind amânate pentru sfârşitul anului, adică după alegeri, când la putere ar putea reveni PCRM.

Amintim că procesele împotriva celor 64, din totalul celor 101 deputaţi, au început în luna martie, iar la 24 mai au fost primele condamnări, când Curtea de Apel Chişinău a admis cererea Asociaţiei şi a obligat deputaţii comunişti Oleg Reidman şi Vladimir Eremciuc să răspundă demersului. Tot atunci, un alt judecător a respins alte trei cereri pe numele deputaţilor Iuri Stoicov, Violeta Ivanov şi Petru Porcescu. În cazul dosarelor lui Vladimir Voronin şi Anatolie Zagorodnâi, judecătorul Grigore Zubatâi, după ce a trimis citaţii părţilor în proces, le-a întors reclamanţilor dosarul cu refuzul de a primi cererile, refuzul având o dată anterioară citării acestora în instanţă. Avocatul Alexandru Postică, coordonator al acestor procese, a calificat încheierea dată ca ilegală şi abuzivă. La începutul lui august, Curtea Supremă de Justiţie a clasat această încheiere a judecătorului şi a trimis cererea la rejudecare. Postică afirmă că CSJ a constatat că deputatul este subiect de sesizare, iar activitatea lui poate fi contestată conform contenciosului administrativ.

„Aceste procese sunt un test pentru clasa politică şi societatea noastră: cât de pregătiţi suntem pentru a deschide arhivele fostului regim totalitar. Totodată, sunt şi un examen pentru justiţie – cât de independentă este ea de politic”, declară avocatul Postică. Iniţiativa lui Postică este sprijinită şi de alţi avocaţi, care fac voluntariat pentru a demonstra întregii societăţi cum este respectată Legea accesului la informaţie de către cei pe care i-am ales să ne reprezinte. Avocatul a declarat că hotărârile de respingere a acţiunii vor fi contestate la Curtea Supremă de Justiţie.

Campania de lustraţie a deputaţilor este organizată în cadrul proiectului „Desecretizarea arhivei SIS a Republicii Moldova”, sprijinit financiar de Fundaţia „Soros-Moldova”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *