CSI / Rusia

Decizie surprinzătoare a Moscovei. Trupele ruse staţionate în Tadjikistan au fost retrase de la graniţa tadjico-afgană

Acest fapt i-a surpins pe majoritatea analiştilor, deoarece Rusia s-a arătat de nenumărate ori preocupată de situaţia de la graniţa afgano-tadjică şi pericolul reprezentat de ISIS.

Unii analişti au declarat că în acest fel Rusia încearcă să pună presiune asupra autorităţilor statului vecin, afirmă agenţia. Alţi analişti politici cred că Federaţia Rusă are preocupări cu privire la posibilitatea unei lovituri de stat în Tadjikistan, ţară în care încă este proaspătă amintirea revoltei unui important general.

Despre retragerea trupelor ruseşti de la graniţa în interiorul ţării, în special la Dushanbe, s-a aflat în ultimele zile. Marţi, 15 decembrie, comandantul adjunct al Districtului Militar Central (CVO), colonelul Iaroslav Rosupkin, a declarat că contingentul s-a relocat „pe teritoriul orăşelului militar rus din capitală republicii.”

Este vorba despre baza militară 201, cel mai mare contingent al Forţelor Armate ruse aflat în afară ţării. Unitatea are aproximativ 7.500 de soldaţi şi constă din trei regimente.

Potrivit lui Rosupkin, redislocarea a fost făcută „în scopul îmbunătăţirii capacităţii de lupta”. Cu toate acestea, experţii par surprinşi: Rusia s-a arată totdeauna îngrijorată de siguranţă frontierei din Tadjikistan, dar cu toate acestea retrage trupele de la frontieră.ruşi tadjikistan

În special, potrivit Reuters, este vorba despre regimentul 149 de infanterie motorizată, care anterior era staţionat în oraşul Kulyab (42 km de graniţa cu Afganistanul). Capitală tadjică, Dushanbe, este situată la aproximativ 200 km de frontieră.

Potrivit lui Rosupkin, relocarea trupelor „s-a făcut cu acordul Ministerul Apărării din Tadjikistan”.

Pe 16 decembrie, comandantul forţelor americane din Afganistan, generalul John Campbell, a declarat că combatanţii ISIS încearcă să creeze în această ţară un cap de pod. Experţii prezic că până la începutul 2016 numărul militanţilor islamişti ar putea ajunge la 15-20 de mii.

Directorul adjunct al Institutului de Ştiinţe Politice şi Analiză Militară de la Moscova, Alexandr Khramchikhin, consideră că cea mai probabilă explicaţie pentru relocarea Regimentului 149 este îngrijorarea cu privire la posibilitatea unei lovituri de stat în Tadjikistan.

„Probabil că în acest moment această ameninţare pare mai urgenţă decât incidentele de la graniţa”, – a spus el.

„Este posibil că tadjicii să se teamă de suporterii generalului rebel Nazarzoda, ucis recent în urmă revoltei unităţii sale” -crede directorul Centrului pentru Studierea Orientul Mijlociu şi Asiei Centrale, colonelul pensionat Semion Bagdasarov.

Specialistul de la Universitatea Exeter, Edward Lemon are o opinie diferită. El a sugerat că Rusia doreşte astfel să „intimideze” autorităţile din Tadjikistan, că să menţină ţară în sfera să de influenţă. Această ţară asiatică este puternic dependenţă de sprijinul financiar al Moscovei, care acum începe să scadă din cauza situaţiei economice dificile. Infuziile au fost reduse cu 30-40%, iar Rusia va pierde avantajul în negocierile cu Tadjikistan, a spus Lemon.

sursa: paginaderusia.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *