Politică

(DECLARAȚIE) E o datorie de onoare a statului român să continue demersurile pentru returnarea legitimă a Tezaurului de la Moscova

Ministrul Corlățean a făcut afirmația în contextul evocării momentului refugiul polonez pe teritoriul României după încheierea Pactului Ribentrop-Molotov și după invadarea Poloniei, ‘care a însemnat în esență zeci de mii de polonezi care și-au găsit refugiul și scăparea pe teritoriul României’, precum și punerea la adăpost, în seifurile BNR, a peste 3 tone de aur din tezaurul Poloniei care au fost returnate la sfârșitul războiului.

‘Refugiul polonez pe teritoriul României după încheierea Pactului Ribentrop-Molotov și după invadarea Poloniei a însemnat în esență zeci de mii de polonezi, atât conducerea politică a statului polonez — militari și civili, care și-au găsit refugiul și scăparea pe teritoriul României. Și acest lucru a fost posibil datorită voinței politice a conducerii statului român în acea perioadă complicată de început de conflagrație mondială.

A însemnat și asumarea unor riscuri în condițiile în care Germania nazistă și-a făcut prezența inclusiv pe teritoriul României. Și a însemnat în ultimă instanță foarte multă solidaritate, ospitalitate și spirit de umanitate evidentă manifestat de societatea românească și de cetățenii României (…)

Mai mult decât atât, o parte semnificativă din tezaurul Poloniei — peste trei tone de aur — a fost pusă la adăpost în seifurile Băncii Naționale a României și a fost returnată la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, așa cum era corect să se întâmple, statului polonez. Și i-am spus Mareșalul Senatului Republicii Polone, domnul Bogdan Borusewicz, în întâlnirea pe care am avut-o ieri la București, că soarta tezaurului Poloniei a fost mai fericită decât soarta tezaurului României care încă se află la Moscova", a afirmat Corlățean.

El a subliniat că demersul de returnare a Tezaurului trebuie continuat, indiferent de momentele "mai proaste sau mai bune" din relația bilaterală cu Rusia. "Și aș vrea să spun și azi public că este o datorie de onoare a statului român, a conducerii politice și a Băncii Naționale a României, să continue demersurile pentru returnarea legitimă, așa cum este corect, a Tezaurului României de la Moscova în România, indiferent de momentele mai proaste sau mai bune pe care le trazersăm în relațiile bilaterale româno-ruse’, a mai spus ministrul Afacerilor Externe.

sursa: agerpres.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *