Actualitate

Declarație: R. Moldova trebuie să convingă Rusia că are şi alte alternative pentru export

Mai mult chiar, Chişinăul trebuie să negocieze cu UE cote pentru potenţiali migranţi moldoveni ca forţă de muncă, pentru a demonstra ruşilor că dacă renunţă la muncitorii moldoveni aceştia au unde merge, iar ţara nu va avea de suferit. Despre aceasta au comunicat membrii Echipei Economice Germane Moldova (GET Moldova) la un briefing rganizat împreună cu Centrul Analitic Independent Expert-Grup, scrie IPN.

Ricardo Giucci, şeful Echipei Economice Germane Moldova, a remarcat pentru jurnalişti că Republica Moldova are o economie deschisă, iar amplasarea geografică este benefică din punct de vedere economic pentru ţară. În opinia sa, ideal pentru Moldova ar fi să păstreze liberul schimb cu statele care intenţionează să formeze Uniunea Vamală, ţara având deja acorduri în acest sens, şi să înceapă liberul schimb cu UE după semnarea Acordului de Asociere. Ricardo Giucci spune că nici economic şi nici tehnic relaţiile comerciale cu pieţele din Est nu înseamnă excluderea relaţiilor de acest gen cu pieţele din Vest.

Riscul cel mai mare după semnarea Acordului de Asociere cu UE pentru Moldova este că Rusia va denunţa acordurile de liber schimb cu Moldova. Însă Ricardo Giucci spune că nici tehnic şi nici juridic Rusia nu ar avea un astfel de motiv. Totuşi, dacă acest lucru se va întâmpla, Moldova trebuie să caute pieţe de alternativă pentru produsele sale.

Şeful Echipei Economice Germane Moldova insistă că autorităţile de la Chişinău trebuie diplomatic să vorbească despre prevederile Acordului de Asociere cu UE chiar şi cu ruşii, să întrebe Kremlinul care sunt temerile şi de ce ar fi împotriva asocierii Moldovei la UE. În acelaşi timp, Moldova trebuie să se pregătească de eventuale decizii din partea Rusiei de a întrerupe relaţiile comerciale. Ricardo Giucci consideră că nu doar guvernarea trebuie să se ocupe de căutarea pieţelor de alternativă, ci şi agenţii economici, care să-şi ajusteze produsele la standardele internaţionale şi să vină cu oferte pentru diverse pieţe de consum.

În acelaşi timp, guvernarea trebuie să explice Rusiei că oferta de a adera la Uniunea Vamală este nerentabilă pentru Moldova, deoarece ţara face parte din Organizaţia Mondială a Comerţului. Or, în caz că decide să adere la Uniunea Vamală, Moldova va trebuie să procure anumite produse şi servicii la tarife majorate, dar şi să renegocieze cu fiecare stat membru OMC aceste tarife. Plus la aceasta va fi obligată să achite taxe pentru decizii unilaterale. 

SURSA: IPN.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *