Actualitate

Declarații DURE: Rusia se va schimba când Putin va fi plecat, iar Lenin îngropat

Dacă citim printre rânduri, devine clar că sub Vladimir Putin nimic nu se va schimba în Rusia. „Modul în care Moscova interacționeaza cu comunitatea internațională nu se va schimba. Încercările de fraudă la Jocurile Olimpice nu se vor sfârși”, notează autorul articolului.

În opinia sa, există un motiv simplu: „Deși nu cred că Putin mai crede încă în comunism, el crede în Uniunea Sovietică, sau mai exact în tacticile pe care URSS le-a folosit pentru a restabili măreția Rusiei după căderea monarhiei cu o sută de ani în urmă”.

Putin a crescut cu glorioșii sportivi sovietici. Pentru Uniunea Sovietică, sportul era o modalitate suplimentară de a fi in competiție cu Occidentul, să arate superioritatea modului de viață comunist, să stimuleze patriotismul și sa-i învinga pe dușmanii URSS si pe arena sportiva, nu doar in batalii armate. Iar pentru asta, toate mijloacele sunt bune, inclusiv dopajul.

Din acest motiv, crede autorul articolului, rușilor le place foarte mult sportul. În vremurile sovietice, sportivii erau semizei, fapt care explica actuala furie populară dupa eliminarea echipei ruse de la Jocurile Olimpice din Coreea de Sud. „Când ești prins, neagă, neagă, neagă și acuză Occidentul, dă vina pe America, spune ca a interveni în alegerile tale, vorbește despre dezvoltarea rachetei “Satan”, care ar putea distruge o țara de dimensiunea Texasului“ – scrie autorul.

Creșterea cheltuielilor militare ale Rusiei este un alt detaliu care amintește de vremurile sovietice. Deși cheltuielile Rusiei cu armata sunt departe de ale SUA, raporat la PIB, Rusia cheltuiește mult mai mult decat SUA, sustine Todd Wood.

Și acțiunile Rusiei în Siria, Crimeea și Ucraina seamănă cu strategia sovietică. Putin se străduiește să influențeze global și, prin urmare, adopta tactici sovietice. „Folosirea armelor cibernetice împotriva Occidentului, încercările de a discredita democrația și modul nostru de viață sunt toate tactici clasice ale KGB-ului”.

Mulți critică țările occidentale pentru faptul că, din vina lor, Rusia nu s-a putut alătura comunității națiunilor libere inca din anii 1990. O parte din acest lucru este adevărat, admite autorul articolului care explica ca SUA nu au reușit să dezghete complet relațiile cu Moscova. Pe de altă parte, în însăși cultura politică a Rusiei este adânc înrădăcinată „ostilitatea față de democrație, libertate și Statele Unite”.

Este puțin probabil că, actualul guvern rus va înceta să organizeze parade militare grandioase, iar generația care a trăit în Uniunea Sovietică va permite să fie îngropat Lenin.

„Cred că pana nu este înmormântat Lenin, cât timp Putin nu pleaca, iar generația mai în vârstă va deveni istorie – Rusia nu va primi în sfârșit o șansă pentru un viitor diferit“, – prezice jurnalistul Washington Times.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *