Femeia

Decodificăm dress code-ul

De multe ori, în invitaţii apare secţiunea „dress code”, care reprezintă o serie de reguli scrise și nescrise cu privire la ce să porți și când să porți. În funcție de ocazie, dress code-ul trebuie respectat. În Moldova, în special, se pune foarte mult accent pe ținuta vestimentară. Dacă nu ai în vedere micile detalii, riști să fii etichetat.

Orice persoană care merge rar sau deloc la evenimente va întâmpina dificultăţi în a găsi ţinuta potrivită localului şi ocaziei. Talentul de a înţelege subtilităţile modei vine cu timpul, pe calea multiplelor încercări, dar şi greşeli. Pentru ca eşecurile să fie cât mai rare, vă oferim câteva noţiuni de bază din domeniul dress code-ului.

Micuţa rochie neagră. Această creaţie vestimentară, valorificată de celebra Coco Chanel în 1926, a devenit o soluţie adevărată pentru orice femeie. Astfel, dacă aveţi deja în garderobă măcar o rochie neagră, atunci vă veţi descurca cu brio în orice situaţie. Rochia de bază trebuie să fie de o croială simplă, cu tăietura în formă de „V” la gât şi cu umerii goi. A doua sau a treia rochie neagră poate fi de orice croială şi decorată cu orice accesorii.

Rochia neagră e universală. E ideală mai ales când nu prea înţelegeţi statutul evenimentului. De asemenea, o puteţi purta când mergeţi la teatru, la un banchet, la o galerie şi chiar la evenimentele business.

Accesoriile depind de caracterul evenimentului: pentru cele mai formale alegeţi bijuteriile clasice din aur, perle sau diamante. Se admit accesoriile cu pietre preţioase sau semipreţioase de diverse culori. Într-o atmosferă mai puţin formală, puteţi opta pentru accesorii din argint. Rochia neagră cu umerii goi se asortează de minune cu şaluri sau fulare elegante. Cu cât e mai simplă rochia, cu atât mai multe combinaţii puteţi face.

Nu încărcaţi rochia cu multe accesorii. Ţineţi minte că trebuie să se atragă atenţia doar la un accesoriu: fie pantofii, geanta sau bijuteriile.

Petrecere în aer liber. Această formulare presupune o petrecere mondenă, şi nu un picnic cu prietenii. La acest fel de ocazie vor fi potrivite rochiile deschise la culoare, din satin, atlas sau alt material nepretenţios.

În situaţia respectivă, clasicele perle şi diamantele nu sunt deloc potrivite. Veţi face alegerea corectă optând pentru pietre semipreţioase, coliere şi brăţări supradimensionale. Asortaţi rochia cu nişte balerini sau sandale cu talpa joasă din piele colorată, chiar poate decorată cu sclipici. Pentru o ieşire în afara oraşului, tocurile sunt absolut nepotrivite. Dacă totuşi aveţi nevoie să fiţi la înălţime, atunci purtaţi încălţăminte pe platformă. O geantă mică, sau un clutch vor fi o completare minunată pentru ţinuta dvs.

Important! De multe ori, vremea e foarte imprevizibilă, de aceea luaţi cu dvs. un şal, un sacou sau o vestă. Evitaţi hainele de culoare neagră şi bijuteriile cu pietre preţioase.

Evenimentele culturale din ziua de azi sunt atât de diferite, încât și ținutele sunt la fel de diverse. De exemplu, la un eveniment monden e binevenită o ținută lejeră, la bază având niște haine de marcă, ultimele noutăți din lumea modei, sau puneți accent pe hainele vintage și retro. Aceste piese pot fi asortate de minune cu accesorii de diferite forme și culori. Totuși e bine să nu aglomerați ținuta.

La evenimentele care necesită respectarea unui dress code anume, ca de exemplu balurile mascate, petrecerile tematice, trebuie să mergeți într-o ținută cât mai interesantă și mai atractivă. Puneți accent pe creativitate și exclusivitate.

Dress code-ul evenimentelor oficiale

White tie, Ultra-formal (Cravate blanche – fr.) – în traducere însemnând „cravată albă”. Această formulare indică cea mai formală ţinută pentru un eveniment monden.

Posibile evenimente de acest gen: recepţie oficială la preşedinţie, căsătoria unui ambasador, bal, decernarea unor premii importante etc.
Ţinuta pentru bărbaţi: frac, cravată-fluture de culoare albă, pantofi de lac şi ceas de buzunar. De asemenea, sunt binevenite mănuşile albe.
Ţinuta pentru femei presupune o toaletă de seară completă: rochie de seară până la podea, bijuterii, mănuși (lungi, până la cot), pantofi cu toc și o geantă mică de seară. Dacă e cazul, puteţi purta un bolero de blană naturală. Este inacceptabil să mergeţi cu părul liber lăsat pe spate. Părul trebuie aranjat frumos într-o coafură de seară. Alegeţi doar bijuterii scumpe în calitate de accesorii.

Black Tie (Cravate noire – fr.) înseamnă „cravată neagră”.
Evenimente posibile: recepţie oficială, de ex. recepţia de Crăciun, nuntă sau o premieră teatrală.

Ţinuta pentru bărbaţi: smoching asortat cu cămașă albă cu un guler special, papion negru, pantaloni de mătase, în dungi (deși acum dungile sunt un detaliu auxiliar). Se poartă pantofi negri din piele, cu șireturi (nu se admit pantofii de lac). Smochingul alb e permis într-un climat cald, la recepții în aer liber și, de asemenea, în cadrul unei ceremonii de căsătorie.

Ţinuta pentru femei: rochie cocktail sau rochie lungă de seară. Se acceptă bijuterii scumpe, însă sunt mai potrivite diamantele.

Black Tie Invited – „cravata neagră e binevenită”.
Evenimente posibile: o cină la un restaurant scump, un banchet corporativ, sărbătoare de familie cu mulți oaspeţi etc.
Ţinuta pentru bărbaţi: e potrivit atât smochingul, cât şi un costum elegant de seară.
Ţinuta pentru femei: rochie pentru cocktail, rochie lungă (doar dacă cavalerul dvs. va purta smoching), costum de seară.

Casual
– ținută elegantă, nu ceremonioasă.
Evenimente posibile: petrecere corporativă etc.

Ținuta: întotdeauna se ia în considerare natura evenimentului. În unele cazuri, este mai bine să vă imbrăcați elegant decât prea lejer.
– „ținuta de afaceri tradițional” sau „rochie casual”.

Evenimente posibile: întâlniri de afaceri.
Îmbrăcăminte: ținută de afaceri obișnuită.

Btr (Business Traditional) sau Undress – costum tradițional de business sau uniforma de zi cu zi.
Evenimente posibile: întâlnire de afaceri.
Ținuta: costum obișnuit de business.

Bb (Business Best) – „Cel mai clasic și mai scump costum”.
Evenimente posibile: întâlniri de afaceri importante, în special cu partenerii străini, recepție de afaceri.
Ținuta pentru bărbați: cel mai bun costum de afaceri, de obicei, de culoare închisă, cămașă albă, cravată și o insignă cu o batistă. Pantofii pot fi de tip oxford, de culoare neagră sau de tip derby.
Ținuta pentru femei: Costum de culoare gri, albastru sau maro, bluză albă, colanți de culoarea pielii, pantofi de aceeași culoare ca și costumul, pe toc mediu (până la 5 cm).

Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *