Finanţe

Demnitarii și-au scos averile la vedere

Doar 27 de demnitari și persoane cu funcții publice și-au publicat pe site-urile oficiale declarațiile de avere pentru anul 2012. Astfel, până în prezent, și-au făcut publice declarațiile de venituri 11 miniștri în exercițiu, trei viceminiștri, secretarul general al guvernului, directorul Centrului Național Anticorupție, președintele Curții Supreme de Justiție și zece judecători din cadrul Curții Constituționale. Pe site-ul parlamentului informațiile despre deputați sunt indisponibile. 

Astfel, cele mai mici venituri salariale le-au indicat miniștrii învestiți în funcție în vara anului trecut. Astfel, ministrul Educației, Maia Sandu, a indicat în declarația de avere un salariu bugetar de numai 33,87 mii lei, iar ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean, anterior viceministru al Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor, a declarat un salariu anual de numai 86,65 mii lei.

Totodată, Maia Sandu a mai declarat alte 70 mii dolari, salariu obținut anterior la Banca Mondială, dar și o plată unică, în valoare de aproape 38 mii dolari, de la precedentul loc de muncă. Aceasta mai deține un apartament achiziționat în 2003, în valoare de peste 440 mii lei, iar anul trecut, ministrul și-a procurat un automobil de 170 mii lei. De asemenea, Maia Sandu deține un cont bancar în SUA de peste 159,5 mii dolari, dar și depozite în Moldova de câteva mii de dolari.

Iar Dorin Recean a indicat în declarația de venit că soția sa a obținut în 2012 un salariu de peste 670 mii lei. Recean a mai declarat o casă de locuit achiziționată încă în 1996, în valoare de aproape un milion de lei, și un autoturism de aproape jumătate de milion de lei, procurat în leasing de către soția lui.

Cel mai mare salariu bugetar l-a indicat Iurie Leancă, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene – 153,46 mii lei. Tot în 2012, soția ministrului a primit un imobil în valoare de aproape 840 mii lei, iar cei doi soți au obținut un sfert de milion de lei din vânzarea a două automobile. Leancă a mai declarat două terenuri intravilane în valoare totală de peste 160 mii lei, o casă de locuit obținută prin donație, de aproape 700 mii lei, și o altă casă, la fel obținută prin donație anul trecut, în valoare de peste 65 mii lei. Cei doi soți au declarat și două conturi bancare în valoare totală de peste 67 mii de euro, conturi deschise acum patru ani.

Majoritatea miniștrilor au declarat salarii de circa 130 mii lei. Astfel, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a primit în 2012 un salariu anual de 136,5 mii lei, în timp ce soția sa a obținut un venit de peste 110 mii lei. Din 2006, cei doi soți dețin un teren intravilan în valoare de peste 408 mii lei și o casă de locuit de aproape două milioane de lei. De asemenea, soția ministrului este acționară la două întreprinderi, în timp ce fiul lor deține un sfert din acțiunile unei întreprinderi.

Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, a declarat un salariu de 134,9 mii de lei, de două ori mai puțin a obținut anul trecut, din salariu, soțul acesteia, iar fiul – 138,4 mii de lei. Aceasta are în proprietate o vilă dobândită acum 12 ani, în valoare de 257 mii lei, și un apartament de peste 51 mii euro. Ministrul deține un automobil de 336 mii lei, iar anul trecut a mai procurat încă un automobil la prețul de 8 mii euro. Buliga a indicat și faptul că la 1 ianuarie 2013 avea un credit bancar de 285 mii lei.

Oleg Efrim, ministrul Justiției, a ridicat un salariu anual de 131,9 mii lei. Din 2009 deține un apartament în valoare de aproape 600 mii lei, iar acum doi ani a procurat un automobil de aproape 290 mii lei.

Veaceslav Negruța, ministrul Finanțelor, a primit 128,6 mii lei, în timp ce soția sa a declarat un salariu anual de peste 154 mii de lei. Acesta are în proprietate, din 2007, un teren extravilan în valoare de peste 123 mii lei, din 1999 deține un apartament ce valorează peste 286 mii lei, iar din 2007 acesta a început construcția unei case de locuit de aproape un milion lei. Din 2006 are un automobil care costă 52 mii lei. Ministrul are un credit bancar scadent până în anul 2020.

Ministrul Sănătății, Andrei Usatâi, a indicat în declarație că, anul trecut, a ridicat un salariu în valoare totală de 124,859 mii lei, în timp ce soția sa a obținut 77,03 mii lei. Totodată, el a primit peste 16 mii lei din activitatea didactică prestată la Universitatea de Medicină. Acesta a indicat în declarație un imobil achiziționat în anul 2008, în valoare de aproape un milion lei, care este înregistrat pe numele soției sale, și un automobil în valoare de 148 mii lei.

Vitalie Marinuța, ministrul Apărării, a luat 121,3 mii lei, iar soția acestuia a obținut un salariu de aproape 20 mii lei. Din activitatea științifică, ministrul a mai obținut puțin peste 13 mii lei. De asemenea, el a declarat o pensie militară în valoare de aproape 56 mii lei, o casă de locuit obținută prin donație acum 10 ani și un automobil procurat în 2011, în valoare de 120 mii lei. Soția lui deține o societate comercială în valoare de 900 mii lei.

Marcel Răducan, ministrul Construcțiilor, a obținut din salariul de ministru 106,8 mii lei, în timp ce din activitatea didactică a luat 10,6 mii lei. Soția lui a ridicat un salariu de 44 mii lei. Acesta a indicat o casă de locuit achiziționată acum 12 ani, în valoare de peste 82 mii lei. Deși Răducan deține acțiuni la trei întreprinderi, se pare că niciuna nu i-a adus venit pe parcursul anului trecut. Iar soția acestuia deține o întreprindere cu valoarea de cumpărare de peste 2,8 milioane de lei.

Ministrul Culturii, Boris Focșa, a indicat în declarația de avere un venit salarial anual de 102,25 mii lei. Totodată, pe parcursul anului trecut, acesta a obținut un venit de aproape 32 mii lei din activitatea didactică, iar drepturile de autor i-au adus puțin peste 11 mii lei. Soția acestuia a obținut un salariu de circa 93 mii de lei, iar din activitatea didactică a obținut un venit de peste 19 mii de lei. Totodată, potrivit declarației de avere publicată pe site-ul ministerului soția lui, din activitatea științifică și cea de creație, a obținut un venit de aproape 79 mii lei. Focșa a mai indicat în declarație un apartament achiziționat acum 13 ani și care valorează circa 366 mii lei.

Totodată, declarația de venit și-a făcut-o publică și directorul CNA, Viorel Chetraru. El a declarat un salariu de 91,8 mii lei, în timp ce soția acestuia – aproape 100 mii lei. Totodată, aceasta a obținut pe parcursul anului trecut un venit din depunerile financiare de peste 140 mii lei. Soția directorului CNA mai deține un teren intravilan de peste un sfert de milion și o casă de locuit de circa 613 mii lei. De asemenea, aceasta are un automobil în valoare de 7 mii de euro.

Mihail Poalelungi, președintele Curții Supreme de Justiție, în 2012, a ridicat un salariu de 100 mii lei, iar soția acestuia – 90 mii lei. Activitatea didactică i-a adus judecătorului un venit de 4645 lei. Totodată, salariul obținut de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru 2012 a fost de 76,8 mii euro. Acesta împreună cu soția dețin un teren intravilan și o casă de locuit în valoare de aproape 2,3 milioane lei. Poalelungi mai deține un cont bancar de peste 300 mii euro, dar și un credit de o jumătate de milion de lei scadent în 2015.

Secretarul de stat, Victor Bodiu, în 2012, a luat 112,8 mii lei, iar soția acestuia – 161,7 mii lei. Cei doi soți dețin un teren intravilan în valoare de 432 mii lei, o casă de locuit de peste un milion de lei și un apartament de peste 568 mii lei. Soția lui are câteva depozite bancare în valoare totală de circa 20 mii de euro.

Termenul de depunere a declarațiilor de venit pentru anul 2012 a expirat la 1 aprilie curent. Potrivit Asociației Presei Independente, până la 3 aprilie curent, la CNI au fost colectate 45 de mii de declarații de venituri și proprietate și de interese personale din cele 50 de mii. În termen de 30 de zile de la primire, CNI este obligată să publice declarațiile primite pe pagina sa web, asigurând accesul permanent al acestora.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *