Deputat: ,,Noi avem pierderi de 4 miliarde de lei anual din cauza fumatului. Nu putem accepta pe piață țigări așa ieftine”
Asociația Businessului European propune reintroducerea acestei norme. ”Propunem implementarea mecanismului de formare a prețului minim de comercializare cu amănuntul pentru țigarete și țigări de foi începând cu anul 2022. Prin urmare vor putea fi atinse două obiective importante pentru Republica Moldova – rezultate pozitive în domeniul sănătății publice și venituri mai mari la bugetul de stat”, a declarat Anna Djurinscaia, manager pe politici fiscale, Asociația Businessului European.
La rândul său, expertul economic, Veaceslav Ioniţă a propus implementarea prețului minim de comercializare cu amănuntul, dar și creșterea graduală a accizelor la țigările de foi, așa numitele cigarillos. De menționat, că acciza pentru acest produs de tutun este mult mai mică față de țigările obișnuite, iar pe piață se vând cigarillos chiar și de 12 lei.
Pentru a remedia situația, statul a propus pentru anul viitor o acciză similară cu cea a țigărilor obișnuite.
”Politica fiscală este un instrument și de politică pro-sănătate. Prețul minim de vânzare cu amănuntul este un instrument suplimentar la politicile în domeniul sănătății. Dar, noi trebuie să asigurăm un echilibru, ca agenții economici să se adapteze la noile reguli de joc. Propunem să fie introdus prețul minim de vânzare pentru produsele de tutun, și totodată, pentru țigările de foi să păstrăm pentru câțiva ani acciza aplicată în prezent. Astfel, avem grijă de sănătatea cetățenilor și în același timp protejăm producătorul autohton”, a menționat Ioniță.
Propunerile nu au fost susținute de Asociația Procesatorilor de Tutun "AP-TUTUN". Potrivit reprezentanților, introducerea prețului minim de vânzare cu amănuntul va stimula monopolizarea pieței.
Deputatul fracțiunii PAS, Radu Marian a declarat că ”ceea ce se întâmpla pe piața Moldovei este că avem niște țigări obișnuite care se vând sub formă de cigarillos la un preț foarte mic. Am văzut cifrele cât de mult s-a majorat volumul de comercializare a acestui tip de țigări. Cineva încearcă să comercializeze aceleași țigări la un preț mult mai mic. Este o chestiune care nu poate fi acceptată de un stat care se respectă. Noi avem pierderi de 4 miliarde de lei anual din cauza fumatului. Din acest motiv este o linie roșie pe care nu o putem să o trece, sănătatea publică este primordială, nu putem accepta pe piață țigări așa ieftine”.
Președintele Comisiei Economiei, Buget și Finanțe, Dumitru Alaiba a declarat că va fi organizată o ședință separată privind accizarea produselor de tutun pentru a fi discutate toate aspectele, inclusiv riscurile de contrabandă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!