Politică

Deputaţii – campioni la discursuri şi codaşi la iniţiative legislative

Parlamentarii care s-au încumetat să vină la muncă însă n-au fost de mare folos – s-au certat, au tropăit, îşi închideau microfoanele etc. Proiectele legislative din agenda zilei erau ba respinse, ba admise. Astfel, sesiunea februarie – iulie 2011 a fost una dezastruoasă – Parlamentul a reuşit să ducă la bun sfârşit doar două treimi din volumul de muncă planificat. Acestea sunt doar câteva dintre concluziile unui studiu, realizat de experţii IDIS „Viitorul”, care au monitorizat ultima sesiune a Legislativului.

Potrivit studiului, campioni la „lipse nemotivate” în ultima sesiune au fost comuniştii, care au şi boicotat şedinţele Parlamentului. Aceştia au adunat 522 de absenţe, lăsând scaunele pustii la 11 şedinţe din cele 32. În topul nedisciplinaţilor urmează liberal-democraţii (43 de absenţe), urmaţi de democraţi şi liberali cu câte 24 de lipse. Deputaţii însă au fost foarte activi la capitolul… discursuri şi luări de cuvânt. Experţii sunt de părere că, astfel, ei îşi asigură vizibilitate mediatică, dar neglijează priorităţile de serviciu. „Iniţiativele legislative sunt mult mai modeste, în comparaţie cu discursurile politice”, a subliniat expertul IDIS, Veaceslav Berbeca. El menţionează, în context, că liderul incontestabil în ceea ce priveşte numărul de iniţiative legislative înaintate este Guvernul. La acelaşi capitol, PCRM s-a dovedit a fi cel mai apatic – doar 56 iniţiative legislative înregistrate.

Calitatea muncii în Legislativ a avut de suferit şi din cauza întocmirii defectuoase a agendei de lucru. „Această instabilitate denotă existenţa unor interese înguste şi conjuncturale prin promovarea pe agenda publică a unor proiecte, fără respectarea procedurii”, spune expertul Ion Tăbârţă. O altă problemă este şi netransparenţa banilor din bugetul Parlamentului. Autorii raportului susţin că este nevoie de un efort aproape supraomenesc ca să ducem evidenţa banilor cheltuiţi, spre exemplu, pentru deplasările de serviciu ale deputaţilor.

Comisiile parlamentare au eşuat la capitolul transparenţă, susţin experţii IDIS. „Nu există niciun fel de informaţie documentară care ar reflecta activitatea acestora şi ar permite monitorizarea şi evaluarea activităţii lor”, se arată în studiu. Codaşă este Comisia pentru politică externă şi integrare europeană, care s-a întrunit în doar 15 din cele 25 de şedinţe pe care ar fi trebuit să le desfăşoare.

Igor Corman,
preşedintele Comisiei pentru politică externă şi integrare europeană:

Vreau să spun că informaţiile publicate în raport ce ţin de activitatea comisiei nu corespund realităţii. Cine a spus că comisiile trebuie să se întrunească în 25 de şedinţe? Fiecare comisie are specificul ei. Unele trebuie să se întrunească şi mai des decât de două ori pe săptămână. Eu nu am comparat lucrul făcut de alte comisii. Noi ne conducem exact după planul de activitate şi nu avem restanţe la acest capitol şi pot spune că comisia pe care o conduc s-a întrunit în şedinţă în fiecare zi de miercuri. Nu ne-am adunat doar recent, când deputaţii au trebuit să plece la o adunare la Consiliul Europei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *