Politică

Deputații din PLDM vor alegerea preşedintelui prin vot direct. CC: Nu mai există timp pentru modificarea Constituției

Anunțul a fost făcut public de către reprezentantul fracțiunii, Tudor Deliu, în cadrul unui briefing de presă. Potrivit lui Deliu, PLDM a venit cu inițiativa ca Legea Supremă să fie modificată astfel, încât președintele țării să fie ales direct de cetățeni, și nu de către Parlament, așa cum era anunțat anterior.
„Deputații din PLDM își retrag semnăturile de pe proiectul cu privire la modificarea art. 78 din Constituție, privind diminuarea numărului de voturi în Parlament, pentru că acest proiect nu răspunde doleanțelor cetățenilor din R. Moldova”, a declarat Tudor Deliu.

De asemenea, deputatul a precizat că această propunere va fi înaintată Curții Constituționale și că urmează să fie avizată de înalta Curte, iar ulterior inițiativa va fi înregistrată în Parlament.

Inițiativa PLDM de modificare a Constituției astfel ca șeful statului să fie ales în mod direct este întârziată, deoarece până la expirarea mandatului lui Nicolae Timofti a rămas mai puțin de jumătate de an, astfel că legea supremă nu mai poate fi amendată.

Președintele Curții Constituționale Alexandru Tănase declara recent în cadrul unei emisiuni la RTR Moldova că nu mai există timp pentru modificarea Constituției. „Nu a rămas nici timp suficient pentru iniţierea unui referendum de modificare a Constituţiei, deoarece mandatul preşedintelui expiră în mai puţin de şase luni. Şi Comisia de la Veneţia are o atitudine rezervată faţă de referendum ca metodă de modificare a Constituţiei”, a declarat Alexandru Tănase, președintele Curții Constituționale.

Experții susțin că prin această inițiativă PLDM încearcă să-și spele imaginea, dar știe că este imposibil de realizat. Amintim că și Palforma DA alansat o nițșoativă la fel de populistă de a colecta semnături pentru alegerea șefului statului în mod direct, iar acest lucru, în opinia experților, demonstrează încă o dată legătura dintre PLDM, PLatforma DA și cei care stau în spatele acesteia – Victor și Viorel Țopa, care se ascund în Germania după ce au fost condamnați de justiția moldovenească.

sursa: politik.md/hotnews.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *