Actualitate

Detalii despre prima ședință de judecată în dosarul ȘOR. Primarul de Orhei a luat o decizie neașteptată

Ședința de judecată a fost amânată deoarece Ilan Șor, avocații inculapatului și procurorul din Chișniău nu s-au prezentat la proces. Grefiera nu a fost anunțată despre amânarea ședinței.

După ce s-a stabilit că la Curtea de Apel Chișinău nu sunt decât doi judecători compatibili pentru a examina cauza, autoritățile de resort au decis să transmită dosarul la Curtea de Apel Cahul. Magistrații pe masa cărora a ajuns cauza penală de escrocherie și spălare de bani pe numele primarului de Orhei sunt Evghenii Dvurecenschi, Nina Veleva și Vitalie Movilă.

Spre deosebire de CA Chișinău, la Cahul există doar un singur colegiu, format din două complete de judecători, care examinează atât cauze penale, cât și civile, comerciale și de contencios administrativ.

La 21 iunie 2017, Ilan Șor, controversatul businessman, primar de Orhei și lider al partidului care-i poartă numele, a fost condamnat de Judecătoria Chișinău la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani. Instanța a dispus, însă, ca pedeapsa să fie aplicată doar după ce va deveni definitivă. Ilan Șor se află în libertate, fiind sub control judiciar, chiar dacă numele său figurează în ambele rapoarte Kroll drept unul dintre principalele personaje implicate în frauda bancară.

Ilan Șor este prima persoană pusă sub acuzare în dosarul fraudei bancare, fiind reținut la 6 mai 2015. În timp ce dosarul pe numele acestuia se află abia pe masa instanței de apel, ex-premierul Vladimir Filat și omul de afaceri Veaceslav Platon, deși au fost puși sub acuzare mai târziu, au fost deja condamnați la închisoare și plasați după gratii pentru nouă și, respectiv, doisprezece ani de închisoare. 

Sursa: cotidianul.md

Puteţi urmări ştirile Timpul.md şi pe Google News!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.