Actualitate

Detalii despre racheta căzută la Naslavcea: Proiectilul de tip ”Kalibr”a fost lansată de pe o navă maritimă

Racheta rusă care a căzut la 31 octombrie pe teritoriul Republicii Moldova, la Naslavcea, este de tip ”Kalibr”, care ar fi fost lansată de pe o navă maritimă. Declarația a fost făcută de președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, după ședința comisiei, în cadrul căreia au fost audiați reprezentanții Ministerului Apărării, transmite Deschide.md.

„Ceea ce spune Ministerul Apărării este că ar fi o rachetă de tip ”Kalibr”, care putea fi lansată de pe o navă maritimă. Urmează ca în urma investigațiilor făcute de Procuratură, dar și a informațiilor obținute din partea ucraineană, care trebuie să ne spună dacă a zburat sau nu a zburat, pentru că noi nu avem capacitatea să urmărim de unde au fost lansate, în ce perioadă și care a fost traseul de zbor” a declarat Carp.

De asemenea, el a mai declarat că nu s-a putut depista care a fost cauza prăbușirii, fiind analizate două scenarii.

„Din informația care a a fost prezentată, în urma aterizării explozibilului pe acea insulă care aparține R. Moldova, s-a produs un crater cu o rază de aproximativ opt metri și cu o adâncime de circa doi metri. Alte materiale explozibile nu au fost găsite. Nu a fost posibilă depistarea cauzei prăbușirii. Sunt două variante: că ar fi fost doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean, dar este mai puțin probabil de demonstrat acest lucru, pentru că ar fi avut loc pe teritoriul Ucrainei, dar se ia în calcul și că această rachetă ar fi putut cădea și fără a ajunge să-și atingă ținta” a menționat șeful Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică.

Carp a conchis că, din păcate, aceste incidente sunt posibile oricând, atâta timp cât este război în Ucraina.

Vă amintim că la 31 octombrie, o rachetă rusească a fost doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean, a căzut în extremitatea de nord a localității Naslavcea din Republica Moldova, aflată la granița cu Ucraina. Victime nu au fost înregistrate, dar mai multe geamuri ale unor locuințe din Naslavcea au fost sparte.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *