Moldova

Detalii picante de la ședința PDM: Colegii de partid i-au amintit lui Filip despre Casa Presei, Cantina Guvernului și multe alte păcate

„Subiectele de discuție au fost situația internă în partid, relația cu partenerii de guvernare, activitatea partidului în cadrul coaliției, precum și plecările unor membri din partid”. Asta a fost cam tot ce a scris PDM despre principalele teme de discuții la ședința fracțiunii. Se cunoaște însă, chiar dacă Pavel Filip și Dumitru Diacov au negat, cu zâmbetul pe buze, că unul din principalele subiecte a fost activitatea liderului formațiunii și posibilitatea demiterii lui Pavel Filip din fruntea democraților.

Surse din interiorul fracțiunii PDM, care au participat la ședință au povestit cu lux de amănunte ce s-a discutat în cadrul acesteia. Potrivit lor, demiterea lui Pavel Filip a fost unul din principalele subiecte pe agenda, iar acuzațiile la adresa sa au curs gârlă. Fostului premier i-au fost reproșate multe păcate mai vechi și mai noi, iar numărul celor care consideră că Pavel Filip va ajunge primul lider PDM demis din această funcție, este tot mai mare.

Păcatele mai vechi și mai noi ale lui Filip

Acuzațiile au pornit de la acțiunile de corupție ale lui Filip din perioada când ocupa funcția de premier – privatizarea ilegală a unei părți bune a Casei Presei, Cantinei Guvernului, construcția unor imobile în chiar centrul Chișinăului – lângă Casa Presei și clădirea Ministerului Agriculturii. Că Filip a făcut din aceste tranzacții sute de milioane de lei, iar în prezent, singura lui preocupare este să-și păstreze averile agonisite și să evite condamnarea sa și a celor apropiați.

Lui Pavel Filip i s-a imputat că toate deciziile sale politice din ultimul timp, inclusiv cea de creare a coaliției cu PSRM au fost luate nu în interesele cetățenilor și pentru dezvoltarea partidului, dar pentru a acoperi consecințele acestor fraude.

Pavel Filip a fost acuzat și pentru faptul că ia decizii de unul singur, sau în interesele unui grup restrâns de la conducerea PDM, cum ar fi Monica Babuc, care a insistat personal în privința persoanei ei de încredere – Igor Șarov, pentru conducerea Ministerului Educației. De asemenea, provoacă îndoieli și profesionalismul și integritatea noului ministru al Economiei, promovat cu insistență de Filip – Sergiu Răilean, care este în legături de afinitate apropiate cu liderul PDM. În cadrul discuțiilor, au ieșit la iveală și alte decizii care nu au fost discutate în interiorul partidului.

Filip și dispariția misterioasă a 150 de mii de dolari din caznaua PDM.

Totodată, a fost pus în discuție și un caz absolut rușinos pentru o asemenea organizație, dar mai ales pentru un fost premier – dispariția din caznaua partidului a 150.000 de mii de dolari, în condițiile în care formațiunea, mai ales structurile sale teritoriale, sunt sub-finanțate.

Se pare că numele lui Pavel Filip nu a fost rostit official în timpul discuțiilor la acest subiect, dar toți ochii au fost ațintiți anume asupra sa.

Filip a mai fost acuzat că din cauza deciziilor sale proaste, sau luate în contextul propriilor interese, a comportamentului său în interiorul formațiunii, degradarea disciplinei de partid au condus la scindarea formațiunii și plecarea unor membri cunoscuți și profesioniști buni, precum Ruxanda Glavan, de exemplu.

Filip, rămas fără sprijin

Discuțiile în cadrul ședinței au degenerat la schimb de replici, iar Pavel Filip a încercat chiar să-l excludă din fracțiune pe unul din deputații care a abordat aceste probleme spinoase pentru liderul PDM. Propunerea lui Filip a fost susținută însă doar de câțiva deputați democrați.

Ședința fracțiunii PDM s-a încheiat într-o situație neclară. Însă a devenit clar pentru toți că Pavel Filip nu mai are susținerea majorității membrilor formațiunii, sau cel puțin a majorității deputaților. Până la urmă, nu a fost pusă la vot demisia acestuia, mai ales că acest lucru nici nu poate să se facă în fracțiune, dar a devenit clar că dacă în interiorul partidului nu vor avea loc reforme rapide și concrete, procesul de divizare a PDM și sciziunile vor continua.

Pavel Filip este considerat de mulți membri ca persoana vinovată de situația din interiorul formațiunii. Mulți îi reproșează coaliția cu PSRM, alții sunt uimiți de informațiile care apar tot mai frecvent despre actele de corupție din perioada guvernării sale, etc.

Candidat surpriză la șefia PDM

În interiorul PDM se vorbește tot mai mult despre schimbarea președintelui partidului, iar cel mai vehiculat nume este cel al actualului premier Ion Chicu, un bun profesionist, apolitic, care a mai fost în echipa PDM și care, prin influența sa poate menține și dezvolta Partidul Democrat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *