Femeia

Dezastrele din timpul mesei (II)

Deşi o lady nu scoate pe masă nici un calculator, nici hârtie şi pix, nu trebuie să se simtă jenată să verifice nota de plată înainte să o achite. Dacă descoperă că a fost suprataxată sau dimpotrivă, va chema discret chelnerul într-o parte şi-i va indica eroarea. Dacă au fost probleme cu servirea pe parcursul serii – de exemplu, dacă antreul a fost inacceptabil şi chelnerul a asigurat-o că nu va fi taxată pentru el – şi acest lucru nu se regăseşte în nota de plată, o lady menţionează greşeala respectivă. Dacă eroarea e remediată imediat, doamna va presupune că ea a fost una umană. Dacă însă chelnerul discută în contradictoriu cu clienta, ea va apela la manager.

Dacă este refuzată cartea de credit…

În asemenea cazuri, doamna nu atrage atenţia asupra acestei situaţii stânjenitoare. Nu sare în defensivă, proclamând: „Am alimentat cardul acum mai bine de o lună” sau „Computerul cuiva pare să dea eroare”, ci îl roagă pe chelner: „Se poate să mai încercaţi o dată?”. Chiar dacă doamna e sigură că totul este în regulă cu cartea ei de credit, dacă aceasta tot nu e validată şi nu are suficienţi bani lichizi să achite nota sau bacşişul, întreabă dacă poate plăti cu un cec, dacă se poate duce până la cel mai apropiat bancomat sau dacă se poate întoarce a doua zi cu bani gheaţă. În cazul în care restaurantul nu acceptă niciuna dintre aceste variante, doamnei nu-i rămâne decât să se întoarcă la masă şi să apeleze la mila prietenilor săi, care vor fi de acord s-o ajute, dacă au bani la ei. Doamna îşi va plăti datoria în următoarele douăzeci şi patru de ore, în bani lichizi. Nicio lady nu-şi lasă datoriile neachitate mult timp.

Dacă o lady scapă mâncare pe faţa de masă sau pe podea…

O lady nu va atrage atenţia asupra situaţiei, exclamând: „Ce neatentă sunt!”. Dacă i-a scăpat o bucată considerabilă sau o cantitate semnificativă de sos, nu-i rămâne decât să folosească şervetul ca să ia bucata sau să şteargă sosul. Poate spera ca gazda să fie suficient de atentă încât să spună: „Mulţumesc că ai avut grijă de asta. Lasă-mă să-ţi aduc un şervet curat”. Dacă nu se întâmplă, doamna îşi atenţionează gazda sau chelnerul, spunând: „Scuzaţi-mă, dar cred că am nevoie de un şervet curat”. Când acesta îi este adus, îl ia fără alte explicaţii, înlocuindu-l pe cel murdar.

Dacă o lady eructează audibil la masă…

Ea îşi poate folosi şervetul ca să înăbuşe un asemenea zgomot discret, dar, dacă îi va scăpa vreunul sonor, trebuie să spună simplu: „Mă scuzaţi, vă rog”. Oricum, unei doamne i se iartă o asemenea neplăcere o singură dată în timpul unei mese. Dacă îşi dă seama că are o indigestie, trebuie să se ducă la baie şi să ia o înghiţitură de apă. De asemenea, îi poate cere gazdei un pahar cu apă minerală. (O tabletă de antiacid nu-i va rezolva problema pe loc.) Ultima soluţie este să-şi anunţe gazda şi partenerul că trebuie să se retragă, exprimându-şi regretul cât mai sincer şi rapid.

Dacă o lady scapă friptura pe podeaua bucătăriei…

Nimeni nu trebuie să ştie ce se întâmplă în intimitatea bucătăriei unei doamne. Dacă găteşte în prezenţa invitaţilor însă, trebuie să-şi exprime măcar o oarecare îngrijorare pentru friptura scăpată de pe spatulă pe pietriş. Dacă are disponibilă o altă bucată de carne, va spune: „Mi-e teamă că aceasta va ajunge la gunoi”. Dacă nu are, va sugera ca ea şi unul dintre invitaţi – partenerul ei sau o prietenă apropiată – să împartă una dintre fripturile mai mari. Poate că ea ar fi dispusă să ia friptura acoperită de nisip la bucătărie, să o clătească şi să o frigă pentru ea însăşi. Din păcate, unora dintre invitaţii săi şi această variantă li se va părea inacceptabilă.

(Din cartea „O lady la masă. Mic tratat de eleganţă” de Sheryl Shade, John Bridges şi Brian Curtis)

Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *