Actualitate

Dezastrul de pe teritoriul fostei Uzine de beton armat (GALERIE FOTO)

Este vorba despre fosta Uzină de beton armat care s-a transformat din una dintre cele mai mari întreprinderi din perioada sovietică în una dintre cele mai mari ruine din prezent. Halele de pe teritoriu au rămas fără geamuri, iar de pe pereți cade tencuiala. Totuși chiar și printre aceste dărâmături unii oameni se încumetă să lucreze.

Conform datelor din arhivă, Uzina de beton armat din Chișinău a fost construită în anul 1947. Produsul de bază al Uzinei fiind panourile cu goluri multiple. După destrămarea URSS întreprinderea a mai activat câțiva ani, iar la mijlocul anilor 90 a fost privatizată în cadrul programului de privatizare și a fost reorganizată în societate pe acțiuni. Specialiștii explică că întreprinderea a ajuns din mâinile statului în mâinile unui proprietar privat care urmărea propriile interese.

Ce se petrece în interior?

Fosta uzină se află în apropiere de circul din Chișinău, chiar în preajma căii ferate și practic sub podul din apropiere. Teritoriul este îngrădit, iar la fiecare intrare este câte un paznic ajutat de o droaie de câini, care te latră imediat ce te apropii de una dintre intrări.


Întreprinderea este înconjurată de un gard înalt


În unele încăperi ale fosteu Uzine de beton armat sunt arendași

Reporterii TIMPUL au stat ore în șir în preajma fostei uzine și au remarcat că de pe teritoriu iese și intră mai multe unități de transport. Unul dintre paznici a recunoscut că acolo sunt oameni care au propriile afaceri. La intrarea centrală este și clădirea administrativă, iar pentru mai multe informații am mers să discutăm cu administrația.

Persoana care oferă încăperile în arendă s-a prezentat drept Nelea Vasilevna. Femeia spune că nu-l cunoaște pe proprietarul principal, ea doar are grijă ca să nu intervină probleme tehnice și zice că se supune unui simplu manager. Potrivit ei oamenii arendează încăperi aici de la începutul anilor două mii. „Acum avem aproximativ 15 arendași. Printre ei sunt unii care repară mașinile, unii colectează piele, iar alții fac ferestre și uși. Arenda lunară o plătesc în funcție de mărimea încăperii. Un metru pătrat costă 2-3 euro. Din păcate halele mai mari nu vor să le arendeze nimeni. Ele sunt fără ferestre și trebuie reparate”, a mai povestit angajata.

Femeia a mai menționat că pe teritoriu nu este nici căldură, nici lumină și nici apă, iar asta din cauza că după ce uzina și-a încheiat activitatea, s-au acumulat datorii enorme.


Intrarea în fosta Uzină de beton armat. Paznicul nu permite accesul pe teritoriu

„Dacă ați ști voi ce mafie este aici, ați fugi îndată”

La insistența noastră de a intra pe teritoriu, atât paznicii cât și Nelea Vasilevna ne-au spus că proprietarul nu permite nimănui accesul, mai cu seamă jurnaliștilor.

În urma unei discuții cu una dintre persoanele care arendează acolo o încăpere, ni s-a sugerat să nu scriem nimic despre această întreprindere pentru că în spatele ei ar sta oameni influenți care n-ar dori să se afle ce se petrece de cealaltă parte a gardului. „Dacă ați ști voi ce mafie este aici, ați fugi îndată”, ne-a mai șoptit speriat omul.


Multe clădiri de pe teritoriu nu au ferestre și li se dărâmă pereții

Contactați de TIMPUL reprezentanții Primăriei Capitalei au menționat că nu cunosc cui aparține în prezent uzina și nici nu sunt la curent cu tot ce se petrece pe teritoriul acesteia. 


Uzina se află chiar în apropiere de calea ferată


Panoramă de pe podul de lângă Circ

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *