Actualitate

(DEZINFORMARE ANTI-ROMÂNEASCĂ) Noi precizări privind noul Cod Fiscal și plata impozitelor de către moldovenii cu buletin românesc

Iar asta înseamnă că doar cei care au domiciliu stabil sau locuiesc mai mult de 183 de zile în România vor achita taxa de 4 mii de lei pe an. Asta ne-a explicat astăzi un consultant fiscal din România.

Andrian Benta, consultant fiscal, România: “Nu toate persoanele care au buletin românesc sunt obligate la plata acestor contribuţii de sănătate, ci numai cele ce îndeplinesc condiţia de rezidenţă fiscală în România.”

În România, o persoană este rezident fiscal dacă are domiciliu stabil sau dacă locuieşte mai mult de 183 de zile pe teritoriul ţării. Prin urmare, doar moldovenii care îndeplinesc una dintre aceste condiţii vor plăti 4 mii de lei moldoveneşti pe an pentru asigurarea medicală.

Andrian Benta, consultant fiscal, România: “O persoană îşi declara rezidenţă fiscală în România, sau renunţă la ea. Trebuie să depună la ANAF nişte declaraţii, ei analizează declaraţiile şi stabilesc dacă este persoană fiscală sau nu, în România.”

Asta înseamnă că persoanele care au îndeplinit una dintre condiţiile de mai sus pot renunţă la rezidenţă fiscală prin depunerea unei declaraţii la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Andrian Benta, consultant fiscal, România: “Dacă persoană fizică din Republica Moldova munceşte şi îşi achita impozitele în Republica Moldova este un argument în plus că să se justifice că este rezident în Republica Moldova şi este dovadă că poate renunţă la rezidenţă fiscală în România.”

Noul Cod Fiscal, care conţine nouă prevedere referitoare la asigurarea de sănătate, a fost promulgat luni de către preşedintele român, Klaus Iohannis. El va intră în vigoare de la 1 ianuarie 2016. După această dată moldovenii cu buletin românesc care sunt rezidenţi fiscali vor fi obligaţi să plătească taxa de 800 de lei româneşti, echivalentul a 4 mii de lei moldoveneşti. Cei care nu o vor plăti vor fi pedepsiţi cu amenzi, dar se poate ajunge şi până la intervenţia perceptorului fiscal care poate confisca bunuri. Până acum cetăţenii români care nu erau angajaţi şi nu aveau venituri puteau să aleagă dacă vor sau nu să aibă asigurare medicală.

PRECIZARE: Toate aceste informaţii se referă la persoanele care au buletin românesc, nu şi paşaport românesc.

sursa: protv.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *