Diacov: Publicarea raportului Kroll nu rezolvă nimic
„Noi am cedat Piața Marii Adunări Naționale celor din societatea civilă care vor să organizeze acest eveniment și cred că aceasta este una dintre demonstrațiile clare că susținem mesajele de bază, lansate de această platformă. Noi suntem disponibili, ca fracțiune parlamentară, să dăm curs unor inițiative ale acestei platforme, în special ceea ce ține de justiție, de corupție, de demitere a unor funcționari, cât și solicitărilor de a face public raportul Kroll. Suntem de acord și cu ceea ce spun agricultorii, care s-au alăturat acestei platforme”, a declarat liderul socialiștilor, Igor Dodon.
Nemulțumirile cetățenilor sunt înțelese, iar cei care se fac vinovați trebuie să fie pedepsiți, nu doar prin demitere din funcții, dar și în fața legii, este de părere deputatul liberal-democrat Valeriu Streleț. „Acțiunea lor este pe deplin înțeleasă și justificată, din motive că suntem indignați și suntem nedumeriți cum s-a ajuns la o asemenea situație, ca să se comită o fraudă de proporții în sistemul bancar și până la moment, organele de anchetă să nu emită nici măcar prescripție de nepărăsire a țării pentru listă întreagă de persoane care sunt pe deplin identificabile. Problema demisiilor urmează a fi analizată urmare a numitor procese care vor fi duse cap-coadă, care vor fi probate. Cei responsabili de situația care s-a creat, de prejudiciul care a fost adus Republicii Moldova să fie sancționați, inclusiv prin demisii și nu numai”, a declarat deputatul PLDM, Valeriu Streleț.
Deputatul comunist, Artur Reșeticov a declarat că orice persoană are dreptul să-și spună punctul de vedere, doar că toate acțiunile trebuie să fie făcute pașnic. „Noi considerăm că raportul Kroll trebuie să fie public. Iar privitor la acțiunile de protest – atât timp cât sunt pașnice, atât timp cât se încadrează în cadrul legal, orice cetățean al Republicii Moldova are dreptul să-și expună în public opiniile. Noi la fel avem foarte multe obiecții privitor la Procuratură și, în general, la instituțiile justiției, care, cu regret, nu funcționează. În astfel de circumstanțe, sigur că, oamenii au dreptul să se expună”, a menționat Artur Reșeticov.
Deputatul democrat, Dumitru Diacov, asusține că guvernarea trebuie să ia în calcul obiecțiile si propunerile care vin din partea protestatarilor. „Partidele care sunt în opoziție trebuie să se manifeste, trebuie să critice, iar guvernarea trebuie să ia în seamă obiecțiile, propunerile și eu sper că lucrul acestea va fi făcut. Publicarea raportului Kroll nu rezolvă nimic. Raportul acesta trebuie să fie citit de organele speciale din Republica Moldova, care trebuie să facă ordine – nu deputații, care fac spectacol pe marginea oricărui subiect”, a opinat deputatul PDM, Dumitru Diacov.
Deputatul liberal, Valeriu Munteanu, nu a fost de găsit pentru a comenta solicitările protestatarilor, deși anterior a dat asigurări că va veni cu o replică pentru Radio Moldova Actualități după încheierea protestului.
Zeci de mii de oameni au ieşit duminică în centrul capitalei pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de actuala guvernare. Manifestanţii au cerut demisia şefilor celor mai importante structuri de stat, întoarcerea banilor dispăruţi de la cele trei bănci cu probleme, dar şi mai multă libertate pentru mass-media.
Sursa: trm.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!