Istorie

Dicționar de nume: PASCAL

Încă din sec. al IV-lea, în textele latineşti din apusul Europei este atestat numele Pascalis. Din latinescul Pasca în evul mediu s-a format derivatul paschalis „pascal, referitor la Paşti”, care începe să fie folosit ca nume de botez pentru copiii născuţi în perioada răstignirii şi învierii lui Iisus Hristos sau fiind luat din calendar, unde apar mai mulţi sfinţi cu acest nume. Numele Pascal se răspândeşte în apusul şi răsăritul Europei.

La români prenumele Pascal a pătruns de la greci, prin filieră slavă sau prin purtătorii greci. În documentele Ţării Româneşti începe să apară de la 1428 sub forma Pascal, iar cu forma Pascale apare în 1594.

Cercetătorii au constatat că prenumele Pascal cunoaşte cea mai mare răspândire în Moldova, mai cu seamă în judeţele Vaslui, laşi, Botoşani, Galaţi, Bacău, unde influenţa directă a antroponimiei neogreceşti a contribuit la constituirea unui inventar de prenume care au devenit apoi nume de familie. Forma Pascali reprezintă o adaptare a formei greceşti Pascalis. De la Pascal s-au format derivatele Păscălin şi femininul Păscălina, frecvente în sec. al XVI-lea în Moldova, în aceleaşi judeţe.

Conform atestărilor documentare, prenumele Pascal a fost destul de răspândit şi în Basarabia. Aducem doar câteva date. La 1616 este atestat un Pascal, tatăl lui Martin din Vorniceni, la 1669 în ţin. Lăpuşna – Păscălina, fata lui Vlasin, la 1751 – un Pascal de pe moşia Petecul, ţin. Orhei, la 1768 – un Pascal sân Isac din Spărieţi, ţin. Lăpuşna ş.a. În Recensământul Moldovei de la 1774 Pascal apare ca nume de familie. În ţin. Orhei-Lăpuşna sunt atestaţi: Iosâp Pascal în Selişte, Năstasă Pasca în Zberoaia, Andrei Pascal în Hânceşti, Vasile Pascal în Berezlogi, Andrei Pascal în Şercani.

Forma Pascali nu apare în documentele moldoveneşti, nici în cele basarabene. Ea se întâlneşte în povestirea lui M. Sadoveanu La taica Pascali, din care se înţelege că acesta era un grec ce ţinea o cârciumă în laşi.

Prenumele feminin Păscălina din a doua jumătate a sec. al XVIII-lea nu mai apare în documente, dispărând şi din circulaţie.

Conform normelor antroponimice, spre deosebire de prenumele Pascal, numele de familie trebuie să aibă forma Pascalu, cu -u final, indiciu al numelor de familie româneşti.

Azi, în republică, cu numele Pascal sunt înscrise 3190 de persoane, cu numele Pascalu – 52 de persoane.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *