DicÅĢionar de nume: Ursache
În documentele moldoveneÅti, prima atestare a prenumelui Ursu este la 1496, pe parcursul sec. XVI Åi I pÄtrar al sec. XVII fiind atestate 82 de persoane cu prenumele Ursul: Ursu, fiul lui Furdui, Ursu, fratele lui Roman, Ursu, nepotul ElincÄi, Ursul, soÅĢul Mariei, Ursu, bunic lui IonaÅco etc. Persoane cu acest prenume au avut funcÅĢiile de: aprod, comiÅel, slugÄ domneascÄ, stolnic, vÄtav, vistiernicel, vornic, staroste, medelnicer, spÄtar etc. Documentele atestÄ Åi o serie de forme cu tema urs: Ursea, fiul Solomiei (1578), Ursie cel bÄtrân din MovilÄu pe RÄut (1608), Ursu (Urse), fiul lui Ifrim vistier (1621), Ursan, pitar (1621).
În documentele Orheiului, la 1822 se dÄ o spiÅĢÄ pe bÄtrâni a moÅiei HoimÄneÅti în care se spune: Gheorghii, fecior lui Hoiman, cari au ÅĢinut pe Ursa ot Isacova. Deci a circulat Åi prenumele feminin Ursa. În cercetÄrile recente a apÄrut pÄrerea cum cÄ formele Ursache, Ursa Åi Ursia nu sunt derivate de la Ursu, ci de la prenumele creÅtin Ursihie cu varianta Ursichie, sfântul mucenic Ursichie, pomenit în calendarul creÅtin ortodox la 14/27 august. Ursihie e explicat ca provenit dintr-un cuvânt compus din douÄ elemente greceÅti Ur(os) Åi (i)sihie care înseamnÄ „liniÅte deplinÄ”, „ocrotirea Domnului”. Toate derivatele atestate cu tema urs Åi care azi circulÄ ca nume de familie, autoarea studiului respectiv le considerÄ provenite de la prenumele Ursichie. Unele din ele, prin analogie cu alte prenume creÅtine, ar putea fi de la Ursichie: Ursa, Ursea, Ursia, Urse Åi Urschi, UrsicÄ. Dar Ursan, Ursaru, Ursoi, UrsulicÄ Å.a. sunt forme vÄdite de la Ursu. Cât priveÅte prenumele, respectiv numele Ursache, autoarea susÅĢine cÄ în onomastica româneascÄ prenumele Ursachie apare în forma Ursache. Ar putea fi o variantÄ valabilÄ. Dar prenumele Ursichie nu apare nici într-un document. Nu se întâlneÅte nici Ursache zis sau scris Ursichie, cum este, de ex., Ursu (scris Åi Urse) sau Ursu (Ursache), 1555.
Ursache este un derivat cu sufixul de origine neogreacÄ -ache, care s-a rÄspândit în Moldova în sec. XVI, imprimând derivatelor de la prenume sens dezmierdÄtor Åi fiind foarte productiv. Astfel au apÄrut prenumele: Andronache, Dumitrache, MihÄlache, Petrache, PÄvÄlache, Vasilache etc. De la Ursu, care era foarte frecvent ca prenume, a apÄrut Ursache. Toate creaÅĢiile acestea s-au cristalizat în nume de familie. La 1705, în documentele Orheiului, este atestat DumitraÅco Ursachi, vel vames (marele vameÅ). La 1766, în documentele LÄpuÅnei este atestat Ursache IzbaÅa. La 1774, în ÅĢin. Orhei-LÄpuÅna, sunt atestaÅĢi: IoniÅĢÄ Ursachi în TeleneÅti, Andrei Ursachi Åi ToderaÅco Ursachi, în Peresecina, Ion Ursachi în OneÅti, Iacob Ursachi în Jora de Sus, Vasile Ursachi în Curleni. De la numele Ursachi a derivat numele UrsÄchioi, atestat la 1714: UrsÄchioi Maria din IaÅi. De la Ursu a apÄrut andronimul (numele dupÄ soÅĢ) Ursoai, atestat la 1774 în Vorniceni: Arhiri a Ursoai. La 1792 este atestat IoniÅĢÄ Ursoianul, treti logofÄt, om al Divanului.
Azi, în republicÄ, circulÄ numele: Ursu, Ursachi, Ursan, Ursaru, UrsÄchilÄ, Urschi, Ursoi, Ursuleac, Ursenco, Ursulenco (u), UrsulicÄ. Cu numele Ursu sunt înregistrare 11.545 de persoane, cu Ursachi, formÄ frecventÄ, 3426 de persoane Åi cu forma Ursachi 303 persoane. Cu numele Urschi sunt înregistrate 32 de persoane.
FiČi la curent cu ultimele noutÄČi. UrmÄreČte TIMPUL pe Google News Či Telegram!