(DIETĂ) Sarea de Himalaya, detoxifiant natural
Sarea de masă (NaCl), care a fost golită de toate mineralele, cu excepţia sodiului şi a clorului, nu va avea acelaşi impact biologic pozitiv asupra organsmului uman că, de exemplu, o sare nerafinata, ce se mândreşte cu un profil mineral deosebit.
Unul din cele mai nutritive tipuri de sare pe care îl putem utiliza este sarea de Himalaya, care s-a format pe parcursul a milioane de ani în munţii cu acelaşi nume. Această sare este atât de bogată în macrominerale încât are culoarea roz.
De ce să aleg sarea de Himalaya?
Principalul atu pe care îl are această sare este concentraţia de minerale. Potrivit unei analize efectuate de The Midow, sarea de Himalaya conţine 84 de minerale, electroliţi şi elemente, în condiţiile în care Sistemul periodic numără 118 elemente chimice, dintre care 90 se găsesc în stare naturală (două lichide, 11 gaze şi 77 solide), iar alte 28 sunt artificiale.
Adăugând sarea de Himalaya dietei zilnice va îmbunătăţiţi sau corectaţi orice deficienţă de minerale aţi avea. În cantităţi semnificative, sarea roz conţine iod, magneziu, zinc, fier şi calciu, cinci dintre mineralele care apar cel mai des că fiind deficitare în analizele de rutină. Deficienţă de iod este destul de gravă, mai ales că acest mineral joacă un rol extrem de important în funcţionarea metabolismului şi, mai ales, a glandei tiroide.
Conţinutul de sodiu
Nu surprinde pe nimeni că sarea de Himalaya este bogată în sodiu. Deşi mineralul are o reputaţie destul de proastă, din cauza asocierii cu alimentele procesate, în starea să neprocesata este chiar necesar corpului uman. Ajută la reglarea volumului de sânge şi la reglarea presiunii arteriale, ajută la controlul contractiilor musculare, asigura bună funcţionare a inimii. Doză zilnică recomandată de sodiu este de între 1500 şi 2300 miligrame, în funcţie de sex şi vârstă. O linrita de sare de Himalaya conţine 400 de miligrame.
Detoxifierea
Deşi, în mod tradiţional, sarea este folosită pentru a sară şi potenţa gustul mâncărurilor, nu există sare mai potrivită pentru detoxifierea externă. Profilul mineral o recomandă de exemplu, pentru baie. Mineralele şi ionii negativi pătrund prin piele, producând o curăţare profundă, iar efectele detoxifierii resimţindu-se ore bune după baie. Efectul este, de asemenea, unul de întinerire şi revigorare. De asemenea, sarea are un efect pozitiv şi asupra aerului. Nu degeaba lămpile de sare sunt făcute din blocuri de sare de Himalaya. Ionii negativi îi neutralizează pe cei pozitivi şi curată aerul de poluanţi.
Câteva sfaturi
Sarea de Himalaya poate fi cumpărată de pe internet, din magazinele naturiste şi, mai nou, şi din câteva hipermarketuri. O găsiţi sub formă de sare fină sau grunjoasă, însă e recomandat să utilizaţi pentru mâncare prima varianta, fiind mai uşor de încorporat în preparate.
Atunci când cumpăraţi sare de Himalaya, uitaţi-va şi la culoare. Cea originală, pură, este roz. Cu cât e mai intensă e culoarea, cu atât e mai bogată în minerale.
Citiţi eticheta. Singurul ingredient menţionat trebuie să fie sare de Himalaya, nimic altceva.
De pe internet puteţi cumpără şi blocuri de sare, pe care le puteţi folosi pentru a găti sau servi pe ele, dar şi în scop decorativ.
sursa: urbanlifestyle.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!