Afaceri

Din Terminalul Giurgiulesti va pleca prima nava cu gru

Prima nava cu grane din Moldova ar putea pleca din Terminalul de la Giurgiulesti la 25-26 august. Viceministrul Agriculturii, Anatol Spivacenco, a spus ca aceasta va avea o incarcatura de 12 mii tone de grau.

Actualmente, R. Moldova exporta prin terminalele de la Odesa si Reni circa 50-60 mii tone de cereale. Cu deschiderea Terminalului cerealier de la Giurgiulesti, volumele ar putea fi majorate, la prima etapa, cu 30-40 mii tone anual. In afara de aceasta, la fiecare tona de productie exportata va fi obtinuta o economie de la 12 pana la 15 dolari, cheltuieli pe care, de obicei, le achita agentii economici moldoveni pentru recertificarea productiei in porturile ucrainene, a spus viceministrul.

Terminalul cerealier a fost deschis la 24 iulie curent, fiind al treilea obiect dat in exploatare in cadrul proiectului Portul International Liber Giurgiulesti, dupa Terminalul petrolier si Terminalul de pasageri. Investitiile in Terminalul cerealier au constituit 17 mln. dolari.

Compania Trans Cargo Terminal a investit in constructia laboratorului, depozitelor de cereale si echipamentului pentru transbordare. Danube Logistics, care este si investitor general al proiectului, a investit in constructia cheiului pentru navele maritime si fluviale, a comunicatiilor terestre si feroviare, a retelelor ingineresti si a substatiei electrice.

Terminalul cerealier are o capacitate de prelucrare pentru export de pana la 500 mii tone de cereale. Este dotat cu tehnica de laborator elvetiana de determinare a calitatii productiei depozitate.

Info-Prim Neo

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *