InternaționalUE / Nato

Diplomatul american Kurt Volker a comparat summitul NATO de la Vilnius cu retragerea trupelor americane din Afganistan în 2021

Deciziile summitului NATO de la Vilnius au fost percepute de președintele Rusiei, Vladimir Putin ca o lipsă de hotărâre de a oferi Ucrainei aderarea la Alianță, a declarat Kurt Volker, fost reprezentant special al Departamentului de Stat al SUA.

„Decizii precum ridicarea MAP, înlocuirea Comisiei Ucraina-NATO cu un Consiliu, ajutarea Ucrainei să obțină interoperabilitate – toate acestea sunt foarte bune și pozitive. Acest lucru arată bunăvoința Alianței, dar din punctul de vedere al lui Putin, aceasta este, în primul rând, ezitare, lipsă de hotărâre în ceea ce privește aderarea Ucrainei la NATO”.

Volker a comparat summitul NATO cu retragerea trupelor americane din Afganistan în 2021.

”Este o incertitudine și o ezitare foarte impresionante că vedem așa ceva. Este incapacitatea de a articula clar angajamentul față de viitorul euro-atlantic al Ucrainei”, a adăugat el.

Consilierul pe probleme de securitate națională al Statelor Unite, Jake Sullivan, a declarat că, dacă Ucraina ar fi admisă astăzi în Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), ar însemna că Alianța ar intra în război cu Rusia.

Statele Unite și alte națiuni membre ale NATO ”nu sunt pregătite” pentru o astfel de decizie și, mai mult, nu este ”rezonabilă în acest moment”, a adăugat Sullivan.

De asemenea, Washingtonul a mai precizat că, deși Ucraina a făcut progrese substanțiale, trebuie să se facă mai mulți pași înainte de a putea face parte din Alianță, informează agenția de presă Baha.

Într-o conferință de presă susținută în timpul summitului NATO, după întâlnirea cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Stoltenberg a subliniat că Rusia nu ajunge să ia decizii cu privire la cine poate și cine nu poate adera la Alianță. El a precizat că Ucraina are ”dreptul de a-și alege propria cale” atunci când vine vorba de securitate și că este de competența Kievului și a NATO să decidă dacă țara afectată de criză va deveni membră a Alianței și când.

Fiind întrebat dacă acceptarea Ucrainei în NATO reprezintă un risc, Stoltenberg a subliniat că nu există ”nicio opțiune lipsită de riscuri” atunci când există un război în Europa. Șeful NATO a descris victoria președintelui rus Vladimir Putin drept ”cel mai mare risc”. De asemenea, el a subliniat importanța sprijinului Alianței pentru Ucraina, deoarece conflictul din această țară face ca și NATO să fie ”mai vulnerabilă”, mai notează sursa citată.

Ucraina, care şi-ar fi dorit o invitaţie de a adera la NATO sau cel puţin un calendar specific pentru aderare, nu a primit niciuna dintre acestea. În schimb, liderii din NATO s-au pus de acord că Ucraina va adera în cele din urmă, atunci când ”aliaţii vor fi de acord şi vor fi îndeplinite condiţiile”, după cum se arată în declaraţia finală a summitului. Însă ei au evitat să ofere detalii cu privire la momentul în care, dacă va fi cazul, Kievul va îndeplini aceste condiţii.

Sursa: Ziare.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *