Social

Discul zburător a ajuns și în Republica Moldova

Ultimate este un sport non-contact și este arbitrat chiar de către jucători. Acesta se bazează pe un spirit al jocului care pune responsabilitatea fair play-ului pe umerii fiecărui participant. Se pare că această „farfurie zburătoare” este și pe placul moldovenilor, prin urmare, în ultimul timp crește numărul celor care vor să practice acest gen de sport la noi în țară.

Ultimate Frisbee este cunoscut și ca cel mai prietenos sport din lume. Adversarii pun mult accent pe atitudine și respect reciproc, iar scorul trece pe planul doi.

De câteva luni, toți iubitorii acestui sport din R. Moldova, se antrenează de câte 3-4 ori pe săptămână. De regulă, antrenamentele au loc în Parcul Dendrariu din Chișinău. Tot acolo am întâlnit mai multe persoane și miercuri seara. Era un grup de vreo 30 de oameni, care învățau „să îmblânzească” discul. „În ultima perioadă echipei noastre s-au alăturat încă alte câteva zeci de jucători. Ne bucură faptul că vin tot mai multe fete și pe viitor ne gândim să facem o echipă formată doar din reprezentantele sexului frumos. Sunt câteva care ar face față chiar și la cel mai înalt nivel”, mă asigură Vladimir Crudu, unul dintre coordonatorii grupului.

Antrenamentul a durat aproape două ore, până când afară s-a întunecat. În tot acest timp, am aflat de la cei prezenți cum a ajuns Ultimate Frisbee în țara noastră, dar și care sunt regulile acestui joc misterios.

Un moldovean a adus acest sport din America

Pentru prima dată Ultimate a ajuns în R. Moldova acum câțiva ani, când căpitanul actualei echipe a venit din Statele Unite și a început să-l joace singur. Ulterior el a implicat și prietenii săi. Peste o perioadă de timp, ei au început să facă ceva asemănător antrenamentelor. Treptat s-au organizat, și-au numit echipa în „Flying Mamaligas” (n. red.: mămăligile zburătoare), au inventat un logotip și au făcut rost de echipament pentru toți. „Băieții au ales această denumire pentru a fi cât mai apropiată de gusturile moldovenilor”, povestește Vladimir, care, la fel, este un mare iubitor al acestui sport și tot face parte din echipă.

Ultimate este jucat cu un frisbee de 175 grame. Scopul acestuia este să se marcheze puncte prin pasarea discului în terenul de țintă advers. Odată ce un jucător are discul în mână, el nu are voie să alerge și poate doar să miște un singur picior. Astfel discul trebuie pasat pe tot terenul de către coordonatorii echipei.

Pentru practicarea acestui sport este nevoie și de un teritoriu relativ mare. Suprafața de joc este de formă dreptunghiulară, în capătul căreia sunt delimitate două suprafețe de țintă (similare cu cele din rugby). Un teren tipic are o lungime totală de 98 m și o lățime de 37 m.

„Uneori întâmpinăm probleme să găsim un teren pentru antrenament. Aici, în parc, deocamdată nimeni nu ne alungă, dar oricum sunt multe denivelări și este riscul ca jucătorii să primească traume. De aceea noi am decis să punem fiecare câte 250 de lei pe lună ca să putem închiria un teren artificial normal, care este și iluminat și dispune de cabine de duș. Cei care vin prima lună nu plătesc nimic”, comunică Vladimir, care se arată încrezut că Ultimate Frisbee ar putea ajunge foarte popular în R. Moldova.

Regulile jocului sunt simple

Cât timp am analizat jocul n-am prea înțeles mare lucru din reguli, însă câțiva jucători de pe banca de rezervă mi-au explicat regulile. Pasând de la un jucător la altul, echipa care este în atac încearcă să ducă discul către terenul de țintă advers. Dacă discul atinge pământul sau este interceptat de către cealaltă echipă, se pierde posesia în favoarea echipei din apărare, care devine astfel atacatoare. Posesia poate fi pierdută și dacă un jucător se află în afara terenului de joc când prinde o pasă. Echipa care se află în apărare încearcă să blocheze înaintarea echipei care deține discul practicând marcajul în mod similar cu baschetul sau fotbalul.

Totodată jucătorii care atacă se demarcă pentru a primi o pasă, iar cei care se apără încearcă să stea lângă ei, ca să forțeze pierderea posesiei. Câștigătoare este echipa care marchează prima un număr prestabilit de puncte (jocurile oficiale se joacă până la 13 sau 15 puncte).

La antrenamentul la care am asistat, s-a marcat de puține ori, însă de fiecare dată când cineva reușea o aruncătură bună sau prindea discul dintr-o poziție dificilă, acesta era aplaudat de membrii ambelor echipe.

Câștigă echipa care are cel mai exemplar comportament

Regulile la Ultimate Frisbee spun că orice contact între jucători poate fi declarat fault. Competiția dârză este încurajată, însă doar dacă nu este în detrimentul respectului reciproc între jucători, respectării regulilor, sau al bucuriei de a juca. Protecția acestor elemente vitale, servește eliminării comportamentului ostil pe teren. „Acțiuni precum ironizarea adversarilor, agresivitatea în joc, faulturile intenționate sau comportamentul „a câștiga cu orice preț” sunt contrare cu spiritul jocului și trebuie evitate de jucători.

Aici nimeni nu face șiretlicuri, iar dacă acest lucru totuși se întâmplă, atunci un astfel de gest este taxat de ambele echipe. Multe turnee decernează premii, în urma voturilor tuturor echipelor participante, pentru cea care reprezintă cel mai bine spiritul jocului”, a mai comunicat Vladimir Crudu.

Deocamdată Ultimate este practicat doar în Capitală, însă cei care au pus bazele aici spun că doresc să-l facă popular în toată țara. Acest sport poate fi practicat de oameni care au diferite profesii și vârste, iar riscul de a primi traume este minim. Jucătorii au menționat că vin la antrenamente pentru că optează pentru un mod sănătos de viață, dar și pentru că s-au îndrăgostit de discul zburător.

Cei care practică acest sport mai au un ritual specific. După ce încheie antrenamentul sau meciul, ei se strâng într-un cerc și discută despre cum a decurs totul și ce urmează să facă în timpul apropiat.

Ultimate Frisbee a apărut în anii ’60 ai secolului trecut în SUA. În 2015, acest sport a fost recunoscut oficial de către Comitetul Olimpic Internațional.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *