Politică

Discursul președintelui Nicolae Timofti, la recepția diplomatică cu ocazia sărbătorilor de iarnă

Vă prezentăm discursul susţinut de șeful statului cu acest prilej:

„Stimate doamne şi stimaţi domni deputaţi şi miniştri,
Excelenţele Voastre, doamnelor şi domnilor ambasadori,
Onorată asistenţă,

Mă bucur să vă văd în această sală şi vă mulţumesc pentru că aţi răspuns invitaţiei mele de a ne întâlni. Vă mulţumesc şi pentru mesajele de felicitare cu ocazia sărbătorilor de iarnă, pe care le-aţi trimis în adresa mea şi a poporului Republicii Moldova.

Este un prilej de a trece în revistă lucrurile memorabile din anul trecut şi de a prefaţa acţiunile pe care le avem în vedere pentru anul 2013.
Am încrederea şi speranţa că în acest an vom şti să ne mobilizăm pentru a realiza cu succes toate obiectivele pe care ni le-am propus, astfel încât să păstrăm ritmul de dezvoltare al ţării noastre.

Anul 2012 nu a fost unul uşor – atât pentru Republica Moldova, cât şi pentru întreaga comunitate internaţională. Din exterior, am reţinut, în primul rând, evenimentele dramatice din Siria, soldate cu numeroase victime. Am fost cu toţii îngroziţi şi de tragedia din şcoala din localitatea americană Newtown, în care copii nevinovaţi şi-au pierdut vieţile.

Lecţiile dure pe care ni le dă viaţa trebuie să îi oblige pe politicieni să intervină pentru a găsi soluţii de pace şi linişte. Cetăţenii noştri au dreptul să trăiască într-o lume sigură.

Republica Moldova a trecut, de asemenea, în 2012, prin procese şi evenimente dificile. Dar astăzi pot afirma că a fost, în acelaşi timp, o perioadă în care am pus temelia unui viitor mai bun, pentru ţară şi pentru întreg poporul.

Anul trecut, clasa politică a dat dovadă de maturitate şi a depăşit criza politică din ţară. Aceasta ne-a permis să ne concentrăm asupra reformelor care fac parte din procesul de integrare europeană.

Raportându-ne la zilele de astăzi, am încredere că şi de această dată, raţiunea politică va prevala şi se vor găsi soluţii democratice pentru depăşirea unor situaţii de conflict.

Avem de parcurs o cale lungă în procesul de modernizare a ţării. Aici contăm mult pe sprijinul partenerilor noştri externi, care ne-au fost alături în ultimii ani. Susţinerea multilaterală pe care am primit-o din partea guvernelor ţărilor-prietene şi din partea structurilor internaţionale este esenţială pentru reuşita noastră.

Vă asigur, domnilor ambasadori, că şi în 2013, Republica Moldova va rămâne un partener credibil, perseverent şi previzibil.
Este un an crucial pentru integrarea europeană a ţării noastre. Ne-am stabilit un şir de priorităţi în perspectiva Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius. În acest sens vom desfăşura o serie de acţiuni care să ne permită semnarea la Vilnius a Acordului de Asociere şi de creare a Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător. De asemenea, sperăm să putem finaliza implementarea condiţiilor Dialogului privind vizele – pe durata preşedinţiei Irlandei şi Lituaniei la Consiliul Uniunii Europene. Totodată, ne propunem să negociem şi Agenda de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Liberalizarea regimului de vize este un aspect foarte sensibil pentru populaţie şi pentru guvernarea actuală. Sunt de părere că cetăţenii noştri au demonstrat cu prisosinţă, prin tot ce au făcut, în ţară şi peste hotare, că au vocaţie europeană şi că îşi merită dreptul de a circula liber prin Europa.

Avem obiective ambiţioase şi pe dimensiunea economică. Vom continua eforturile de integrare în sistemul energetic european, prin interconectarea sistemelor de gaze naturale şi energiei electrice cu cele ale României. Totodată, vom încerca să lansăm cât mai curând în Republica Moldova Programul de Vecinătate al Uniunii pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.

Pe plan extern, ne propunem să intensificăm dialogul politic cu toate statele Uniunii Europene. În particular, deschiderea Ambasadei Republicii Moldova la Haga ne va permite să activizăm dialogul politic şi sectorial cu Olanda şi să consolidăm prezenţa noastră diplomatică în Uniunea Europeană.

Pe parcursul anului 2013 vom acorda prioritate consolidării cooperării cu statele Baltice şi ţările Grupului de la Vişegrad, care ne ajută în mod constant să urmăm obiectivul de integrare europeană.

Vom acorda o atenţie deosebită aprofundării şi extinderii relaţiilor cu ţările vecine.
Relaţiile cu România vor păstra un caracter dinamic, bazat pe principii de pragmatism şi cooperare reciproc avantajoasă. Apreciem sprijinul acordat Republicii Moldova de către România în diverse domenii: politic, economic, umanitar etc. Mizăm în continuare pe expertiza şi experienţa de integrare europeană a României.

Activizarea dialogului politic cu Ucraina a permis avansarea în examinarea problemelor prioritare de pe agenda bilaterală, fapt ce creează premize reale pentru soluţionarea acestora în 2013. Exercitarea de către Ucraina a Preşedinţiei OSCE oferă noi oportunităţi în vederea soluţionării conflictului transnistrean.

Federaţia Rusă rămâne un partener strategic pentru ţara noastră. Dezvoltarea relaţiilor moldo-ruse va fi în topul agendei politicii externe. Rusia este un important partener comercial, cu o pondere considerabilă în comerţul nostru extern. În acelaşi timp, Federaţia Rusă este un partener-cheie pentru securitatea în regiune şi unul dintre factorii de decizie în procesul de reglementare a conflictului transnistrean.
Avansarea calitativă a dialogului politic cu Statele Unite a demonstrat necesitatea dezvoltării relaţiilor prin diversificarea mecanismelor de consultări şi extinderea parteneriatului consolidat moldo-american. Absolvirea Republicii Moldova de sub incidenţa Amendamentului Jackson–Vanik a marcat un succes incontestabil în relaţia cu Congresul american.

Cooperarea cu China, un alt actor important pe scena internaţională, a cunoscut anul trecut o dezvoltare dinamică, în domenii precum agricultura şi infrastructura drumurilor. Am stabilit contacte extrem de încurajatoare cu partenerii chinezi şi avem încrederea că în acest an multe dintre ele se vor materializa în proiecte concrete.

Suntem dispuşi să continuăm dinamica pozitivă înregistrată în raporturile moldo-turce pe parcursul anului 2012, ceea ce va permite valorificarea potenţialului considerabil existent.

În 2013 vom dinamiza dialogul politic cu un şir de ţări asiatice şi sperăm să obţinem din partea acestora o mai mare deschidere faţă de Republica Moldova, în scopul unor investiţii în economia noastră. Ne propunem să avansăm semnificativ relaţiile cu Japonia şi Republica Coreea.

Sperăm să valorificăm cu mai mult succes potenţialul de cooperare economică cu ţările din Golful Piersic. În acest sens, considerăm că deschiderea Ambasadei Republicii Moldova la Doha va reprezenta un avanpost de parteneriat în regiune.

Republica Moldova concepe participarea sa în organizaţiile internaţionale drept o platformă importantă pentru promovarea intereselor naţionale, dar şi în calitate de contribuitor la progresul mondial, procesele de stabilitate şi securitate internaţională. Țara noastră va continua să contribuie activ la eforturile Naţiunilor Unite în vederea menţinerii păcii în lume şi avansării progresului şi dezvoltării durabile pe toate continentele. Vom depune eforturi adăugătoare în calitatea noastră de membru al Consiliului pentru Drepturile Omului.

Agenda cooperării Republicii Moldova cu OSCE rămâne a fi axată pe procesul de reglementare politică a conflictului transnistrean. De asemenea, vom continua eforturile în vederea respectării standardelor şi angajamentelor asumate în cadrul acestei organizaţii internaţionale.

Luând în consideraţie rolul Consiliului Europei în procesul de promovare a valorilor democratice, vom continua cu perseverenţă procesele democratice în interiorul ţării, pentru a trece la etapa de post-monitorizare a ţării noastre de către Consiliul Europei.

De asemenea, Republica Moldova va menţine ritmul dinamic al dialogului politic şi cooperării practice cu NATO, în scopul consolidări capacităţilor noastre în ceea ce privește neproliferarea, dezarmarea şi controlul armamentului.

Aceasta este pe scurt, Doamnelor şi Domnilor, agenda de politică externă a ţării mele pentru anul 2013. Este una activă şi ambiţioasă, care va necesita consolidarea eforturilor şi concentrarea tuturor forţelor. În acelaşi timp, ţin să Vă asigur că agenda politică internă este una şi mai dinamică şi mai ambiţioasă. Sunt convins că vom reuşi sa ducem la bun sfârşit reformele preconizate. Evident, în aceste procese mizăm mult pe susţinerea Domniilor Voastre şi a guvernelor pe care le reprezentaţi.

În încheiere ţin să adresez Domniilor Voastre, familiilor Dumneavoastră, precum şi popoarelor ţărilor pe care le reprezentaţi, cele mai sincere urări de bine cu ocazia Anului Nou. Îmi exprim convingerea că în anul 2013 colaborarea noastră ne va permite să realizăm cele mai îndrăzneţe planuri, spre binele ţărilor şi popoarelor noastre.
La Mulţi Ani!”

Serviciul de presă al Preşedinţiei Republicii Moldova
26 ianuarie 2013

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *