CSI / Rusia

Dispariție misterioasă a „Măcelarului din Siria”, generalul rus numit de Putin să câștige războiul

Comandantul forțelor ruse din Ucraina nu a mai fost văzut de două săptămâni și nu este exclus să fi fost înlăturat de la conducerea invaziei, susțin oficiali americani. Generalul Aleksandr Dvornikov, supranumit Măcelarul din Siria, un acuzat de crime de război care l-a ajutat pe Assad să-și gazeze propriul popor, a fost pus la comanda ”operațiunii speciale” de către Vladimir Putin după ofensiva eșuată asupra Kievului, transmite Daily Mail.

Dacă informațiile se confirmă, generalul Aleksandr Dvornikov se va alătura grupului select format din amiralul Igor Osipov, fostul comandat al flotei rusești de la Marea Neagră, și general-locotenentului Sergei Kisel, fostul comandant al Armatei 1 Gardă, ambii înlăturați în urma eșecurilor militare. Nici soarta lui Valerie Gerasimov, șeful statului major rus, nu este clară, acesta fiind absent și de la parada militară de 9 mai, pe fondul zvonurilor că ar fi fost rănit pe front. Dispariția lui Dvornikov a fost prima oară remarcată de New York Times, după un briefing pe tema războiului cu oficiali americani.

Rușii repetă greșelile făcute în ofensiva asupra Kievului, cred oficialii din Statele Unite

Americanii susțin că rușii ”repetă aceleași greșeli” în Donbas ca în asaltul ratat asupra capitalei Kiev – diferitele grupări de arme se coordonează greu și avansează cu pierderi mari. Cu toate că armata Rusiei câștigă teren în estul Ucrainei, cei din SUA cred că unitățile deja afectate de ofensiva asupra capitalei se degradează pe măsură ce insistă cu atacurile.

Amintim că, Vladimir Putin ar fi dat termen armatei ruse să ajungă la graniţele administrative ale regiunii Lugansk la 1 iunie şi la cele ale regiunii Doneţk până la 1 iulie, astfel încât în prima zi a lunii iulie să fie cucerit întregul bazin carbonifer Donbas.

Potrivit sursei citate, mai mulți piloți ruși refuză să intre cu avioanele în spațiul aerian al Ucrainei, preferând să tragă cu rachete de la distanță și să se îndepărteze imediat de teama că vor fi doborâți. Lipsa controlului asupra cerului aduce riscuri suplimentare pentru forțele terestre implicate în invazie, care riscă să fie atacate de aviația ucraineană și de grupările specializate în atacurile cu drone. Cu toate acestea, avansul rușilor în Donbas a fost facilitat de artileria grea și de liniile de aprovizonare scurte.

A 98-a zi de război între război între Rusia și Ucraina

Forţele ucrainene au înregistrat un oarecare succes în apropierea oraşului Herson şi avansează în anumite părţi ale regiunea Harkov, la est de Kiev, a anunţat marţi, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski.

Totodată, președintele Ucrainei, a mulţumit Uniunii Europene pentru al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei, reînnoind totodată solicitarea către Bruxelles de a impune Rusiei măsuri şi mai dure pentru invazia Ucrainei. Pe de altă parte, SUA anunţă vor livra Ucrainei sisteme de rachetă şi muniţii mai avansate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *