Actualitate

(DOC) Decan la istorie, eliminat pentru activitate de cercetare în străinătate

În noiembrie 2012, Sergiu Musteață a fost ales în funcția de decan al Facultății de Istorie și Etnopedagogie din cadrul UPS „Ion Creangă”. În jumătate de an, acesta a demarat o serie de activități menite să schimbe imaginea facultății atât în Moldova, cât și în exterior. Printre acestea sunt semnarea a trei acorduri de parteneriat cu universități și instituții de cercetare din Germania, România și SUA, dar și negocierea altor cinci acorduri. A inițiat procesul de actualizare a planurilor de studii, precum și alte acțiuni, așa cum prevăd standardele internaționale și Procesul de la Bologna.

În cadrul parteneriatului cu Universitatea Stanford, decanul Sergiu Musteață este implicat în activitate de cercetare pentru perioada aprilie – mai 2013. Rectorul, Nicolae Chicuș, a refuzat să aprobe participarea decanului tânăr la cea de-a doua etapă a proiectului și a inițiat în paralel procedura de revocare a acestuia din funcție. Pentru aceasta a fost numit în funcție de decan interimar o altă persoană decât prodecanul.
Iată adresarea decanului Sergiu Musteață, care a fost prezentată public la ședința de Senat din 24 aprilie 2013.
_______________________________________

ADRESARE către membrii Senatului Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din municipiul Chișinău

Mult stimați colegi,

Pentru depășirea situației create între subsemnatul, conf. Univ. dr. Sergiu Musteață, decanul Facultății de Istorie și Etnopedagogie și rectorul Universității Pedagogice de Stat ”Ion Creangă” din Chișinău solicit opinia membrilor Senatului UPS ”Ion Creangă” – organul suprem de conducere al universității. Cu scopul evitării abordării unilaterale a cazului, Vă rog să acceptați demersul meu în scris.

Vă aduc la cunoștință că dl conf. univ. dr. Nicolae Chicuș, rectorul UPS ”Ion Creangă” mi-a refuzat nejustificat solicitarea de a pleca în vizită de cercetare la Universitatea din Stanford, SUA, în perioada 8 aprilie – 31 mai 2013 prin aplicarea pe cererea mea de deplasare doar a semnăturii d-lui și a mențiunii ”nu accept”. În condițiile în care norma mea didactica practic a fost realizată în acest semestru și nu sunt puse în pericol întreruperea sau nerealizarea unor cursuri de lecții nu este clar motivul deciziei de neacceptare a deplasării.

Activitățile în cadrul facultății sunt desfășurate conform planului de studii, iar lipsa mea temporară nu periclitează în nici un mod realizarea acestuia. Amintesc, în acest context că doar în câteva luni de la alegerea mea în funcție am semnat 3 acorduri de parteneriat cu universități și instituții de cercetare din Germania, România și sunt în curs de negociere alte 5 acorduri. Am aplicat, împreună cu parteneri din Franța și Austria, două proiecte europene și am obținut deja un grant de 200.000 mii lei pentru amenajarea la facultate a unei săli polivalente și reparația decanatului. La fel, am inițiat elaborarea paginii web a facultății care va fi lansată în cel mai apropiat timp. A fost inițiat procesul de actualizare a planurilor de studii, precum și alte acțiuni care contribuie la dezvoltarea facultății.

Prin interzicerea acestei deplasări cu caracter academic se pune în pericol realizarea angajamentelor mele într-un proiect de cercetare internațional și ruperea parteneriatului inițiat cu una dintre cele mai prestigioase universități din lume. Cu atât mai mult cu cât, prima parte a proiectului a fost deja realizată (16 februarie – 23 martie 2013) și urmează doar finalizarea acestuia în perioada aprilie-mai curent. Toate costurile legate de deplasare și realizare a acestui proiect sunt acoperite de către Open Society Institute și Universitatea Stanford. În aceste condiții UPS ”Ion Creangă” are doar de câștigat, fortificând relațiile colaborarea cu o universitate din SUA.

Astfel, decizia dlui rector intră în contradicție cu mai multe prevederi legale privind drepturile omului, principiile Procesului de la Bologna referitoare la mobilitatea academică, transferul de cunoștințe, dezvoltarea parteneriatelor cu instituțiile universitare din occident etc. Totodată, consider că decizia Rectorului UPS ”Ion Creangă” de a-mi refuza deplasarea este legată de intențiile d-lui de mă elibera din funcția de decan, ca dovadă fiind viteza cu care a operat la emiterea dispozițiilor și semnarea ordinelor. D-l Rector a știut foarte bine, după discuția noastră de vineri, 5 aprilie 2013, că eu voi pleca la Stanford, biletele la avion fiind deja procurate de partea americană, dar luni, 08.04.13 emite dispoziția de creare a comisiei pentru verificarea lipsei mele de la serviciu, iar pe data de 09.04.13 semnează ordinul nr. 38-A de numire în funcția de decan interimar a dlui prof. Gh. Gonța, fără a indica temeiul juridic a acestei decizii, care a fost înlocuit pe data de 17.04.13 cu un alt ordin, cu același număr și dată de înregistrare, dar în care se specifică modul de salarizare a dlui Gh. Gonța.

Numirea în funcția de decan-interimar a Facultății de Istorie și Etnopedagogice a dlui prof. Gheorghe Gonța s-a făcut cu încălcarea Regulamentul cu privire la ocuparea posturilor de conducere în instituţiile de învăţământ superior din Republica Moldova (28.X.2011) și a Statutului UPS ”Ion Creangă, deoarece dl Gh. Gonța ocupă, în primul rând, deja funcția de șef de catedră, iar conform normelor o singură persoană nu poate ocupa concomitent două posturi de conducere în universitate (p. 4.57 Statut UPS). În al doilea rând, Codul Muncii al RM nu prevede interimatul (art. 156). De aceea, logic era ca obligațiile decanului în lipsa lui temporară să fie încredințate prodecanului, care este în deplina capacitate de exercitare a acestei funcții, așa cum prevăd actele în vigoare, inclusiv Statutul UPS ”Ion Creangă” și cum am solicitat în cererea mea.

Reieșind din cele menționate mai sus, solicit Senatului, organul suprem de conducere al universității, următoarele:
1. permisiunea de a finaliza acest proiect și a realiza vizita de studiu la Universitatea din Stanford, în perioada 8 aprilie – 31 mai 2013;
2. anularea ordinului rectorului nr. 38-A din 09.04.13 care a creat această stare de conflict la facultate și încredințarea exercitării obligațiilor decanului în perioada indicată de către prodecanul facultății.

Prin decizia dvs. de astăzi veți aduce aportul direct la restabilirea liniștii și ordinii la Facultatea de Istorie și Etnopedagogie.Vă asigur că la revenire în țară voi continua activitatea mea în calitate de decan și cu sprijinul Senatului vom demonstra că facultatea noastră poate deveni lider în Republica Moldova în formarea inițială și continuă a specialiștilor în domeniul istoriei, geografiei și educației civice.
Vă mulțumesc pentru înțelegere și susținere. 24 aprilie 2013

Cu respect,

Conf. Univ. dr. Sergiu Musteață

Sursa: Curaj.net

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *