Actualitate

DOC/ Fosta vicepreședintă a Anenii Noi, depistată cu o avere nejustificată de peste 166 mii de lei: Va fi confiscată în folosul statului

Subiectul a obținut mandatul de vicepreședinte al raionului în anul 2019 și a depus tardiv declarația de avere și interese personale la angajare. Anterior, aceasta a deținut calitatea de consilier raional în Consiliul raional Anenii Noi, iar după ridicarea acestui mandat, subiectul nu și-a declarat averea nici la plecarea din funcția de consilier.

În contextul acestor nereguli, inspectorul de integritate a demarat procedura de control a averii. Perioada de verificare a averii s-a extins pentru anii 2012-2019, fiind verificate toate veniturile și cheltuielile, inclusiv ale soțului. Astfel, în rezultatul calculelor efectuate, inspectorul de integritate a constatat că familia vicepreședintei raionului Anenii Noi a înregistrat următoarele diferențe între venituri, avere și cheltuieli, care au fost generate pentru anul 2019 – suma de peste 74 de mii de lei pentru alimentarea unui cont bancar, achitarea parțială a costului unui automobil, de model Toyota, în sumă de aproximativ 91 de mii de lei și 900 de lei au fost direcționați pentru cheltuieli de consum.

Prin urmare, se a fost identificată această diferență substanțială în mărime de peste 166 de mii de lei. În punctul de vedere oferit, subiectul a motivat că o parte din suma observată de inspectorul de integritate, era deținută sub formă de cash la domiciliu, iar alte surse financiare au fost obținute din vânzarea unui alt automobil, pensie și dintr-un împrumut bănesc de la o persoană fizică.

Inspectorul de integritate a acceptat parțial argumentele subiectului din cauza lipsei unui probatoriu. Totodată, în declarațiile de avere depuse pe Portalul public, subiectul nu a indicat un teren pentru construcții, situat în orașul Anenii Noi, care a fost dobândit în 2007 și un alt teren pentru construcții din Hîrbovățul Nou, raionul Anenii Noi, pe care l-ar fi dobândit în anul 2006.

Inspectorul de integritate va transmite cauza în instanța de judecată în vederea confiscării acestei averi nejustificate în folosul statului.

Totodată, fosta vicepreședinte de raion riscă interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică timp de 3 ani, dacă actul de constatare va rămâne definitiv în instanța de judecată.

ANI precizează că acesta este al 29-lea caz în care a stabilit diferență substanțială sau vadită.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *