Integrare Europeană

Document avem – aşteptăm avioane

Începând cu anul 2012, vom plăti mai puţin pentru biletele de avion şi vom avea condiţii europene de zbor. Cel puţin, acestea ar fi oportunităţile Acordului privind Spaţiul Aerian Comun dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova, parafat în această săptămână, la Chişinău. Totuşi, experţii spun că startul procesului de liberalizare a transportului aerian ar putea fi dat abia în luna martie 2012.

Potrivit premierului Vlad Filat, semnarea Acordului va permite ca, începând de anul viitor, pasagerii să beneficieze de tarife cu 30-40 la sută mai mici la biletele de avion şi că se va îmbunătăţi mediul de business, al investiţiilor, precum şi cel al turismului. Totodată, prim-ministrul crede că vor avea de câştigat şi companiile aeriene. „Vor fi eliminate restricţiile privind destinaţiile, capacităţile şi numărul de frecvenţe. Astfel, ele vor obţine acces spre o piaţă cu o populaţie de circa 500 mln. locuitori. În acelaşi timp, a fost stabilită o perioadă de tranziţie suficientă pentru companiile aeriene din RM care utilizează aparate de zbor de tip ex-sovietic: până în 2017 pentru aeronave şi până în 2023 pentru elicoptere”, a menţionat Vlad Filat.

Prezent la eveniment, Philip Burghelle-Vernet, şeful Departamentului Relaţii multilaterale şi acorduri în transport aerian în cadrul Directoratului General pentru Mobilitate şi Transport, a spus că Acordul cu RM a fost elaborat într-un timp-record, ceea ce sugerează un interes sporit din partea ambelor părţi. „A fost o mare plăcere din partea UE să negociez şi să semnez acest acord cu RM. Noi vom continua să colaborăm şi să oferim sprijinul necesar pentru ca toate prevederile documentului să poată fi implementate”, a remarcat oficialul european.

Semnarea acordului a fost salutată şi de Siim Kallas, vicepreşedintele Comisiei Europene, responsabil pentru sectorul de mobilitate şi transport. El a subliniat că documentul este foarte important pentru consolidarea în continuare a relaţiilor economice de ansamblu, comerţul şi turismul între RM şi UE. „Parafarea acestui acord va permite Moldovei să devină un partener cu drepturi depline al UE în domeniul aviaţiei şi să se integreze treptat într-o piaţă de aviaţie paneuropeană”.


Siim Kallas, vicepreşedintele Comisiei Europene, responsabil pentru sectorul de mobilitate şi transport

Expertul independent Radu Bezniuc, membru al grupului de negociere din partea RM a Acordului privind Spaţiul Aerian Comun, susţine că startul procesului de liberalizare a transportului aerian ar putea fi dat abia în luna martie. „După parafarea acordului, urmează procesul tehnic de semnare a acestuia din partea fiecărei ţări membre a UE, care va dura trei-patru luni. În martie, ar putea fi dat startul procesului de liberalizare a transportului aerian”, a declarat el pentru TIMPUL „Liberalizarea regimului de vize permite accesul pe piaţă la mai multe companii aeriene, iar acest lucru, în timp, ar putea conduce la micşorarea preţului pentru biletele de zbor. De exemplu, dacă acum ruta Chişinău-Roma e deservită de două companii – Air Moldova şi Meridiana -, după semnarea acordului, se elimină restricţiile de a mai avea şi alte companii acces la această rută”, a precizat expertul.

Documentul a fost semnat de către Victor Bodiu, Secretarul general al Guvernului, negociator-şef din partea RM a Acordului şi Klaus Gail, negociatorul-şef din partea Uniunii Europene. La eveniment au fost prezenţi şi ambasadorii ţărilor UE acreditaţi la Chişinău. Negocierile privind Spaţiul Aerian Comun dintre RM şi UE au fost lansate în urma unei iniţiative comune a premierului Vlad Filat şi a preşedintelui Comisiei Europene, Jose-Manuel Barroso, pe 26 august 2010.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *