Documentare cu probleme pentru OSCE în Transnistria
Este vorba despre reprezentanţi ai OSCE, Ucrainei, Rusiei, Statelor Unite ale Americii şi Uniunii Europene care se vor întâlni cu oficiali de pe ambele maluri ale râului Nistru, pentru a se documenta mai bine despre situaţia de la faţa locului.
Vizita de trei zile la Chişinău şi Tiraspol a mediatorilor şi observatorilor în procesul de reglementare transnistreană în formatul „5+2” a început ieri, fiind organizată de preşedinţia irlandeză a OSCE, împreună cu misiunea OSCE în Moldova. Azi, la Chișinău vor avea loc întâlniri cu oficiali de la Chişinău, prim-ministrul Vlad Filat, preşedintele Parlamentului Marian Lupu şi negociatorul principal din partea Moldovei, Eugen Carpov. Tot în aceeași zi, reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean, ambasadorul Erwan Fouéré va susține un briefing de presă.
Pe 7 noiembrie, delegaţia OSCE va efectua o vizită la Tiraspol pentru a se întâlni cu liderul transnistrean, Evgheni Şevciuk, negociatorul principal din partea Transnistriei, Nina Ştanski şi copreşedinţii grupurilor de lucru privind măsurile de consolidare a încrederii.
În prima zi nu au lipsit însă incidentele. Delegaţia regiunii transnistrene în cadrul şedinţei Comisiei Unificate de Control (CUC) a refuzat trecerea liberă, în perioada 5-7 noiembrie, peste podul de la Gura Bâcului – Bâcioc a delegaţiei misiunii OSCE. În legătură cu această situație, reprezentantul OSCE a declarat că structura pe care o reprezintă va fi nevoită să opereze modificări în programul activităţii de monitorizare a Zonei de Securitate şi și-a exprimat regretul că reprezentanţii Tiraspolului au luat o astfel de decizie.