Dodon iarăși este pus la zid: „Deși mulți aleși locali sunt intimidați și persecutați, numărul comunelor care vor semna declarațiile de UNIRE va crește”

În opinia lui Dodon, semnatarii declarațiilor de unire cu România trebuie trași la răspundere, întrucât atentează la „statalitatea R.Moldova”. În acest context, șeful statului propune modificarea legislației penale. „Membrii Consiliului Suprem de Securitate au recomandat modificarea legislației penale în așa fel încât expres să fie prevăzută răspunderea penală pentru orice fel de acțiuni care vin în contradicție cu prevederile Constituției și atentează la suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova”.
Președintele Blocului Unității Naționale, Ion Leașcenco a venit cu o reacție și a declarat că, „chiar dacă atribuțiile constituționale ale președintelui sunt neesențiale, acuzațiile precum că primarii și consilierii semnatari ai declarațiilor de unire cu România vor fi trași la răspundere, sunt un atac flagrant asupra dreptului la libera exprimare, autonomiei autorităților locale, dreptului suveran al poporului și imixtiune în justiție. Atacurile mișelești la adresa României, cea care a acordat sprijin necondiționat, frățesc, de fiecare dată Republicii Moldova, sunt un adevărat act de fariseism politic și trădare națională”.
Referindu-se la declarațiile simbolice de unire, Ion Leașcenco precizează că deși mulți aleși locali sunt intimidați și persecutați, numărul comunelor care vor semna declarațiile de unire, va crește în următoarea perioadă. „Declarațiile de unire sunt o dovadă că oamenii au hotărât să își ia soarta în propriile mâini, dovadă că oamenii s-au săturat de toate fărădelegile și nedreptățile, dovadă că frații vor să trăiască într-o țară întreagă. Aceste declarații pe care de multe ori le numim simbolice sunt într-adevăr pline de simbolism,dar și de conținut, de hotărâre, documente care cer parlamentarilor de la Chișinău să ia act de deciziile consiliilor locale și să voteze în Parlament unirea Republicii Moldova cu România”.
„Primarii și consilierii care semnează aceste declarații sunt eroii zilelor noastre.Ei nu au frică, unii dintrei ei sunt gata să piardă funcția, să fie persecutați. Există multe presiuni, aleșii locali sunt intimidați inclusiv de poliție, cum a fost cazul satului Tigheci din raionul Leova, sunt chemați la raion să dea explicații, dar chiar și în aceste condiții continuă să semneze pentru că vor o șansă la viitor, pentru că vor să revină acasă”.
„Declarațiile de unire sunt un apel, un strigăt al moldovenilor, pe modelul celor din 1918, când zmstvele Bălți, Soroca și Orhei, cum se numeau pe atunci consiliile județene, au adoptat declarații similare cerând Sfatului Țării de la Chișinău să voteze Actul de Unire al Basarabiei cu România în legislativul Republicii Democratice Moldovenești. Pentru că vorba academicianului Mihai Cimpoi, unirea nu o va face statul, unirea o va face satul”, conchide Ion Leașcenco.
Sursa: 10TV.MD