Politică

Dodon: ”Situația este dramatică, iar oamenii nu știu cum să plătească ratele”. Drăguțan se jură că BNM a luat măsuri

Chiar dacă a admis că tranzacțiile dubioase de la cele trei bănci aflate în prezent sub investigația unor experți europeni au un rol în deprecierea semnificativă și continuă a leului, guvernatorul Băncii Naționale Dorin Draguțanu a declarat că principalele cauze care influențează fluctuația valutei naționale sunt creșterea cererii, criza din regiune, scăderea remitențelor:

Pentru stabilizarea situației pe piața financiară Banca Națională a intervenit punând în vânzare de la începutul anului a aproximativ 200 de milioane de dolari, a adăugat Dorin Draguțanu. O altă măsură întreprinsă de BNM a fost creșterea ratei de bază cu 5 puncte procentuale de la 8,5 la sută la 13,5 la sută, ceea ce va duce la creșterea creditelor în lei și respectiv diminuarea masei monetare.

Dorin Drăguțanu a mai adăugat că rolul Guvernului și a Parlamentului sunt esențiale în gestionarea situației, în special pentru deblocarea unor fonduri europene aflate deja în Republica Moldova.

Premierul desemnat Chiril Gaburici susține că imediat ce va fi numit guvernul, acesta va oferi sprijin Băncii Naționale. Cursul valutar afectează atât micii comercianți, care importă produse în valută străină, dar și pe oameni de rând, ca urmare a creșterii mari a prețurilor la mărfuri și servicii.

Experții susțin că prețurile la produse și la servicii vor crește.

Tot astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, socialistul Igor Dodon, a menționat că situația creată de deprecierea leului este una dramatică, iar cei de la guvernare ar trebui să dea la o parte problemele legate de alegerea premierului și să ia măsuri urgente. 

„Situația este dramatică. O simțiți fiecare, nu trebuie să explic la ce duce deprecierea valutei naționale: pensii, prețuri, salarii. Toată populația a sărăcit în ultimele două săptămâni. Speram ca Drăguțanu să își dea demisia. Nu va fi bine. Pe Drăguțanu îl așteaptă cătușele. Problemele nu au apărut de azi. Ci de atunci când a fost scos miliardul de euro, au scoso oligarhii. În trimestul patru anul trecut nu era așa o premisă. Deficitul era de 600 miliarde de dolari. Acum apar situații și argumente obiective. Au scăzut remitențele, exporturile. Mai departe vor scade investițiile străine”, a spus acesta.

„Voi nu înțelegeți că îi puneți în situație grea pe agenții conomici? Voi le majorați rata de bază la credite. Ce trebuie de făcut? A apărut panica. Prima ce trebuie să facem este să stopăm panica. Sunte câteva măsuri. Urgent din rezerve, trebuie organizate intervenții masive pentru a opri panica de pe piață. Ca oamenii să fie siguri. Acest lucru se face foarte simplu. Noi am făcut așa ceva. A doua măsură, trebuie de stopat speculațiile din diferite case de schimb. Trebuie să începem să compesăm la oameni pierderile la creditele care le au în valută. Noi propunem ca Banca Națională să compeseze la creditele care le au agenții economici, plus să compesăm 20% la costul creditelor în lei. Noi propunem ca statul să plătească din contul său. Pe termen scurt aceste acțiuni pot ajuta la stopare situației grave din țară”, a mai adăugat Dodon.

„Cei care vă aflați la guvernare, voi nu vreți să ne ascultați pe noi – socialiștii. Mă adresez celorlalți deputați, haideți să rezolvăm această situație. Să îl lăsăm pe Gaburici. Nu este cel mai important. Oamenii nu știu cum să plătească ratele, trebuie să îi ajutăm. Situația încă mai poate fi salvată. Să nu spuneți că nu v-am preîntâmpinat. Ar fi ideal ca Timofti să se trezească, să convoace Consiliul Superior al Securității. Lăsăți problemele coaliției, ci rezolvați problema pe piața valutară. Noi socialiștii știm cum să rezolvăm, noi propunem soluții. Noi vom face asta peste câteva luni și fără voi”, a conchis socialistul.

sursa: radiochișinău.md/agora.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *