Actualitate

Doi inspectori vamali și un ofițer de la frontieră, plasați în arest preventiv: Sunt vizați într-o cauză penală de corupție

Anterior prin deciziile judecătorilor de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău sediul Ciocana, aceștia au fost plasați în arest la domiciliu pe un termen de 30 zile. În aceste condiții, procurorii anticorupție nefiind de acord cu soluția dispusă de prima instanță, au contestat-o cu recurs la Curtea de Apel Chișinău.

Amintim că pe data de 8 februarie 2022, procurorii anticorupție în comun cu ofițerii Serviciului Protecție Internă și Anticorupție și cei ai Direcției inspecție efectiv a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră al MAI și Direcția integritate și supraveghere a Serviciului Vamal, au descins cu percheziții în birourile de serviciu a 9 angajați ai IGPF al MAI și 3 ai Serviciului Vamal din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei de Stat „Leușeni”.

Acțiunile de urmărire penală se desfășurau în cadrul unei cauze penale, pornită conform unei bănuieli rezonabile de săvârșire a infracțiunilor de corupere pasivă (art. 324 alin. (2) lit. B din Codul penal) și corupere activă (art. 325 alin. (2) lit. b) din Codul penal) pe faptul săvârșirii continue a unor acte de corupție de către angajații IGPF și Serviciului Vamal.

În fapt, acțiunile de documentare au avut loc în perioada lunilor octombrie 2021 – februarie 2022, fiind vizați mai mulți angajați ai organelor de forță din cadrul punctelor de trecere a frontierei de stat cu România, care în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, sistematic au pretins, acceptat și primit mijloace bănești ce nu li se cuvin, implementând în acest sens mai multe scheme infracționale.

În rezultatul măsurilor întreprinse atunci au fost documentați 9 angajați ai IGPF al MAI, pentru comiterea a 64 acțiuni de corupere, manifestate prin pretinderea, acceptarea și primirea de mijloace bănești ce nu li se cuvin, care variau între 10-200 de euro.

Concomitent, au fost documentați și 3 angajați ai Serviciului Vamal, pentru comiterea a 26 de acțiuni de corupere, manifestate prin pretinderea, acceptarea și primirea de mijloace bănești ce nu li se cuvin, care variau între 50-200 euro.

În cadrul perchezițiilor au fost depistate și ridicate documente, registre, telefoane mobile, mijloace bănești și alte obiecte ce au importanță pentru cauza penală, care urmează a fi examinate pentru a stabili relevanța pentru investigațiile efectuate pe aceste cazuri.

Sursa: jurnal.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *