Social

Doi părinţi au ales să trăiască în paradisul copiilor

Puişori şi veveriţe, căţeluşi şi pisicuţe, ursuleţi şi maimuţele – jucării multicolore ne întâlnesc încă de la intrare, sunt pretutindeni: pe rafturi, pe masă, pe jos. Din dragoste pentru desen, dar şi pentru că jucăriile de pe piaţă erau urâte, mai în glumă, mai în serios, Ala şi Veaceslav au început să confecţioneze jucării. La început cumpărau jucăriile şi le modificau unele detalii, le schimbau ochii şi urechile de la fabrică, pentru a le da un aspect mai individual, le modificau zâmbetul standardizat. Apoi au început să inventeze ei înşişi modele noi.
„Noi pur şi simplu iubim jucăriile. Desenăm cu plăcere, inventăm detalii noi. Toată casa este plină de jucării, nici nu avem pe unde merge”, povesteşte Ala Buinovschi. Ea mai spune că nu ar putea locui într-o casă amenajată în stil high-tech, pentru că ar fi prea trist. Aşa, însă, toţi cei care vin la ei în vizită îşi recapătă buna dispoziţie cum numai intră pe uşă. Soţii Buinovschi sunt nişte persoane calde, mereu cu zâmbetul pe buze şi mereu puse pe glume.

Totul în jur îi inspiră

Jucăriile vechi, filmele în desen animat, ambalajele de ciocolată sau diverse obiecte, precum un simplu breloc, îi pot inspira de cei doi meşteri să creeze adevărate minuni, jucării pe placul copiilor. Veaceslav a venit cu ideea să creeze jucării-pernuţe şi bastoane de pluş pentru poliţişti. O altă jucărie fascinantă este o ciupercă în spatele căreia poţi pune hăinuţele copilului. Ala ne povesteşte cu cât drag le meştereşte soţul ei: „Veaceslav simte fiecare jucărie. Este ca un copil mare care adoră să se joace cu detaliile. Poate din timp să spună care jucărie o să le placă copiilor şi care nu”.

Secretele meseriei

De când confecţionează jucării, Ala şi Veaceslav Buinovschi au învăţat care este mentalitatea cumpărătorilor şi care sunt gusturile acestora. „Am realizat o jucărie formată dintr-o pereche de câini care stau cuprinşi şi nu se vindea. Cine o să cumpere „Nunta câinilor”. Dar dacă i-am transformat în iepuri, s-au vândut ca pâinea caldă. Poneii se vindeau de toate culorile, numai nu cei verzi. De ce? Pentru că există zicala „Cai verzi pe pereţi”. Când ne-am dat seama, nu am mai confecţionat cai verzi… Trebuie să cunoşti un pic de psihologie umană”, explică Veaceslav, care acum meditează, ce o să se vândă la anul, dragonii verzi sau roşii, pentru că este anul Dragonului roşu.

Paradoxal, dar copiii lor… urăsc jucăriile!

Paradoxal, dar cei doi soţi spun că fiicele lor urăsc jucăriile. „Fiica cea mai mare avea 12 ani atunci când am început afacerea şi practic nu ne vedea cu zilele. Până la două-trei de noapte stăteam în atelier. Nici cea mică nu adoră jucăriile de pluş. O plictisesc repede. Poate pentru că are prea multe”, consideră Veaceslav.

Cum să alegi o jucărie?

Fiindcă este Ziua Copilului, Ala şi Veaceslav au ţinut să dea câteva sfaturi părinţilor despre cum să aleagă jucăriile pentru copii. „Primul lucru pe care trebuie să îl faceţi atunci când cumpăraţi o jucărie este să o scuturaţi bine, s-o curăţaţi cu aspiratorul de puful care este în plus şi s-o ţineţi un pic deasupra ceainicului cu aburi ca s-o dezinfectaţi. Numai după asta puteţi să o daţi copilului”, recomandă Veaceslav Buinovschi. Soţia lui atrage atenţia părinţilor să fie atenţi când procură jucării. Cel mai important este ca eticheta pe care scrie „Fabricat în Moldova” să fie cusută în croiala jucăriei. Dacă la piaţă vedeţi jucării fără această etichetă, evitaţi să le cumpăraţi, pentru că sunt mulţi care taie etichetele jucăriilor fabricate în China şi spun că sunt autohtone. De asemenea, pe etichetă trebuie să fie scris de pentru ce vârstă este recomandată jucăria. Ca să fiţi sigur că ele nu conţin substanţe toxice, maeştrii în arta confecţionării jucăriilor recomandă să cereţi actele care dovedesc acest fapt.

Atenţie la jucăriile periculoase

Când vine vorba de jucăriile periculoase pentru sănătate, ei nu dau vina pe calitatea jucăriilor chineze, ci pe faptul că în ele se colectează substanţele toxice în timp ce sunt transportate, mai ales dacă sunt aduse cu vaporul. Atunci când ajung la copii, ele deja conţin toate elementele din tabelul lui Mendeleev.
Soţii Buinovschi recomandă părinţilor să aleagă ei jucăriile, nu copilul lor. „Copiii sunt atraşi de culoare, dar părinţii aleg ţinând cont de vârstă, de preferinţe. China foloseşte culori ţipătoare şi în magazine, de regulă, astea sunt aşezate mai jos, astfel ca să fie mai accesibile copiilor. Dar micuţii nu înţeleg că jucăria aceea poate fi periculoasă, toxică”, spune Ala. Iar Veaceslav adaugă: „Depinde foarte mult ce desene animate privesc copiii. Dacă copilul vizionează filme cu monştri, atunci va vrea tot felul de jucării groaznice, dar dacă el creşte cu desene animate inofensive, educative, atunci va prefera nişte animăluţe frumoase”.

Pe piaţa din Moldova sunt comercializate diverse jucării. Producătorii autohtoni se plâng că nu sunt deloc protejaţi şi că autorităţile permit pătrunderea pe piaţă a jucăriilor de proastă calitate care dăunează copiilor, în timp ce ai noştri stau cu marfa prin depozite.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *