Cultură

Dolarul a împlinit 229 de ani! Ce NU știai despre bancnota americană

– În 1690, Colonia din Golful Massachusetts a fost prima care a pus în circulaţie o bancnotă de hârtie din America, pentru a putea plăti expediţiile militare. În curând, celelalte 12 colonii i-au urmat exemplul.

– În 1739, imprimeria lui Benjamin Franklin din Philadelphia a fost prima care a tipărit bancnote cu simboluri din natură, precum diferite modele de frunze, care făceau bancnotele mai greu de falsificat. În 1764, britanicii au interzis coloniilor să mai tipărească proprii bani.

– În 1775, Congresul Continental a început să tipărescă bani pentru a putea să finanţeze costurile Războiului Revoluţionar. Fără a avea însă o susţinere puternică şi fiind uşor de falsificat, bancnotele au început în scurt timp să îşi piardă valoarea, de unde şi celebra expresie "not worth a Continental".

– Dolarul a fost adoptat ca şi monedă oficială a Statelor Unite pe 5 iulie 1785.

– Din anul 1791 pentru o perioadă de 20 de ani Congresul a patronat Banca Statelor Unite, fiind agentul fiscal al Trezoreriei. Sistemul monetar federal a fost stabilit printr-o lege intrată în vigoare la 1792, lua astfel fiinţă Monetăria Statelor Unite.

– Cuvântul „dolar” îşi are originile în Imperiul Roman: O mină din munţii Bohemiei producea aţă de argint, iar aceasta a devenit sursa oficială de monede pentru întreg Imperiul Sfânt Roman. Mina se afla în valea numită Joachimsthal, iar monedele au ajuns să poarte acelaşi nume: „Joachimstalers”. Peste un timp, acesta s-a scurtat la "Taleri", iar pronunţia americană a cuvântului a devenit numele pentru valuta pe care ţi-ar plăcea s-o ai în buzunar.

– În 1987, servciile de zbor americane au economisit 40.000 de dolari pentru că au scos o măslină din fiecare salată servită la clasa 1.

– De ce imaginea lui Benjamin Franklin este pe bancnota de 100 de dolari? A fost prim secretar al Trezoreriei, unul dintre fondatorii SUA, iar semnătura lui apare pe Declaraţia de Independenţă.

– Bancnota de 100 de dolari este cea mai valoroasă tipărită în prezent. Dar au fost tipărite şi bancnote de 500$, 1.000$, 5.000$ şi chiar de 10.000$. În 1969, s-a hotărât să nu mai fie tipărite, din cauză că erau prea puţin folosite.

sursa: observator.tv


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *