Dorința Rusiei de a reface imperiul este o adevărată amenințare pentru R. Moldova
Potrivit deputatului german, singura posibilitate pentru Republica Moldova de a se proteja este de a avea dezbateri deschise privind integrarea europeană și de a demonstra oamenilor atractivitatea parcursului european. „Rezultatele vor fi cele care vor convinge cetățenii să continue și să susțină acest parcurs”, a declarat Fritz Felgentreu. De altfel, politicianul a precizat despre primele rezultate, și anume, raportul comercial dintre R. Moldova și Uniunea Europeană este în creștere. „A depășit 50 la sută și este un trend care va continua, iar acest lucru va crește dorința moldovenilor de a se apropia de UE. Produsele din R. Moldova sunt foarte bune și pot concura pe piața europeană. Important este să putem convinge europenii să le cumpere”, a spus Felgentreu.
„Votul din 30 noiembrie este unul decisiv pentru viitorul RM”
De asemenea, deputatul prezent la Chișinău a menționat că, odată cu semnarea Acordului de Asociere, R. Moldova a fost inclusă pe agenda parlamentelor celor 28 de state membre, care trebuie să ratifice acest document. „Subiectul Republicii Moldova se va discuta, Moldova va fi pusă pe harta Europei, în mințile europenilor și acest lucru este în avantajul Chișinăului, inclusiv din punct de vedere economic”, a opinat Fritz Felgentreu.
Mai mult, oficialul german nu a ezitat să vorbească despre provocările pe care le are R. Moldova în cadrul procesului de integrare europeană, una dintre cele mai mari fiind susținerea populației. „În legătură cu alegerile din noiembrie există o polarizare a societății, iar această situație trebuie depășită. Votul din 30 noiembrie este unul decisiv pentru viitorul țării”, a mai adăugat deputatul.
O altă provocare a autorităților ar fi continuarea reformelor în politicile publice și în guvernare. „Inclusiv descentralizarea este importantă pentru atragerea investițiilor”, a spus Felgentreu.
Natalia Gherman, vice-premier și ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a menționat de asemenea că o sarcină foarte importantă în viitorul imediat este comunicarea cu cetățenii atât despre dificultățile și sfidările, cât și despre avantajele integrării în UE. „În Republica Moldova expresia „ca în Europa” a devenit sinonim cu tot ce este mai bun și pozitiv. Efortul comun al autorităților, societății civile și a societății va face ca „expresia ca în Europa” să vină și la noi acasă”, a precizat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene.
Totuși, Natalia Gherman a declarat unele dintre rezultate pe care le-a înregistrat Republica Moldova în ultimii ani, și anume, circulația liberă, zboruri low-cost, deschiderea pieței pentru produsele agricole moldovenești – toate fiind dovada susținerii UE. „Acordul de Asociere este cea mai bună și eficientă strategie de a atinge obiectivul de apropiere de UE”, a spus Gherman.
UE nu înseamnă blocadă, ci locuri de muncă, lupta cu corupția, reformarea justiției
Pirkka Tapiola, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a declarat în cadrul Forumului că UE își dorește o Republică Moldova prosperă, bogată și cu un viitor bun. „UE respectă minoritățile naționale, le protejează, le oferă mai multă autonomie. Acum UE se gândește să sporească volumul de asistență pentru Găgăuzia și Taraclia – fonduri de coeziune – pentru a asigura unitatea la nivel de țară”, a opinat șeful Delegației UE la Chișinău.
Tapiola a reiterat că beneficiile Acordului de Asociere trebuie să fie pentru toți cetățenii, pentru ambele maluri ale Nistrului, trebuie să aducă mai multă bunăstare cetățenilor de pe ambele maluri. „În curând, o nouă misiune a Comisiei Europene va vizita Tiraspolul pentru a discuta aspectele comerciale ale Acordului de Asociere pentru Transnistria. UE a extins preferințele autonome până la sfârșitul anului 2015. UE este dispusă să susțină aplicarea standardelor Acordului de Asociere și în Transnistria”, a spus oficialul.
Așadar, potrivit lui Pirkka Tapiola, UE nu înseamnă blocadă, ci prosperitate, locuri de muncă, progrese în lupta cu corupția, reformarea justiției, deși mai sunt multe de făcut.
Forumul de dezbateri este consacrat primelor realizări ale Chișinăului pe calea implementării Acordului de Asociere cu UE, dar, mai ales, provocărilor care stau în calea parcursului european al Republicii Moldova în perioada următoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!