Două decenii fără Ion Vatamanu
Meritele sale au fost premiate cu înalte distincţii de stat, inclusiv cu „Ordinul Republicii”, post-mortem. Mai multe instituţii de învăţământ, precum şi o stradă din Chişinău îi poartă numele.
Cei care l-au cunoscut și îi apreciază creaţia, aduc doar cuvinte de laudă la adresa poetului.
Andrei Strâmbeanu, scriitor
„Ion Vatamanu este o pierdere imensă a literaturii și politicii noastre. Era o irealizare a literaturii noastre. Ar fi putut să ajungă un foarte bun poet, ar fi putut ajunge chiar și președintele Republicii Moldova. Din cauza presiunilor sovietice, o carte foarte mare a dumnealui a fost distrusă. Memoria lui Ion Vatamanu trebuie cinstită anume pentru poeziile lirice care au o mare influență pozitivă asupra cititorilor”.
Ion Hadârcă scriitor, politician
„Trebuie să remarc că activitatea lui Ion Vatamanu în politică a fost o atitudine de mare bărbăție. Poezia lui Ion Vatamanu a trezit masele în timpul Marii Adunări Naționale, chiar dacă a spus niște adevăruri dureroase, dar importante pentru noi toți. Păcat că omenirea a pierdut un om ca el”.
Agonia
Tu o frunză,
Eu o frunză.
Două frunze
Împreună,
Când s-adună,
Ştii ce fac?
Un copac.
Ţie ţi-i drag,
Mie mi-i drag…
Un copac
Cu alt copac
Împreună,
Când s-adună,
Ştii ce fac?
Un meleag.
Tu un bulgăr,
Eu un bulgăr,
Iar doi bulgări
De ţărână
Împreună,
Când s-adună,
Ştii ce sunt?
Un pământ.
Ţie ţi-i drag,
Mie mi-i drag…
Frunza cea de pe copac,
Pomul cel de pe meleag,
Frunza cântă pe copac,
Iar copacul pe meleag,
Iar noi doi, în umbra lui,
Îi cântăm pământului:
Mie mi-i drag,
Ţie ţi-i drag…
Cine a fost Ion Vatamanu?
Unul dintre liderii mişcării de renaştere naţională, Ion Vatamanu se identifică, în mod special, cu istoria acestei perioade. Discursurile sale la diverse întruniri erau convingătoare, argumentate, emoţionante. Vorbea cu drag despre istoria şi tradiţiile neamului, despre libertate şi necesitatea de a lupta pentru valorile naţionale.
Pe parcursul anilor au fost editate peste 30 de cărţi cu semnătura Ion Vatamanu. Întâiul volum de versuri, „Primii fulgi”, a apărut în anul 1962. Ghidat de acest concept a scris şi următoarele sale cărţi, dintre care cinci pentru copii. Conform unor aprecieri ale timpului, volumul de versuri „De ziua frunzei”, editat în anul 1977, prefațat de Grigore Vieru, a fost considerat drept una dintre cele mai valoroase apariții poetice din anii `70, dar urmează perioade mai puţin favorabile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!