Politică

Doua zile cu Traian Basescu

Dupa ani de incordare si inghet, relatiile dintre R. Moldova si Romania au reintrat pe fagasul firesc al normalitatii. Timp de doua zile, la Chisinau s-a aflat in vizita oficiala presedintele roman Traian Basescu, insotit de o „armata” de ministri: de la Externe, Economie, Interne, Justitie…

Agenda a inclus intrevederi cu presedintele interimar al RM, premierul, primarul capitalei, liderii fractiunilor parlamentare si ai AIE. Consistenta delegatiei, a programului si a subiectelor discutate confirma trecerea la o noua etapa a relatiilor moldo-romane, in care emotiile si declaratiile „de suflet” se imbina cu pragmatismul, iar „podurile de flori” sunt intarite de cele economice. Din acest punct de vedere, putem spune ca este o vizita istorica.

Liderul de la Cotroceni, care a ales Chisinaul drept prima destinatie externa din cel de-al doilea mandat, a fost intampinat cu multa caldura si entuziasm de autoritatile moldovene, dar mai ales de cetatenii simpli, adunati cu sutele pentru a-l saluta. Traian Basescu le-a raspuns cu aceeasi simpatie si deschidere. A promis deblocarea procesului de redobandire a cetateniei romane, reluarea proiectelor economice abandonate, sprijin politic, dar si 100 de milioane de euro pentru europenizarea RM. A lacrimat la mormantul lui Grigore Vieru si n-a ezitat sa-i puna la respect, diplomatic, pe fostul sau omolog Vladimir Voronin si PCRM-ul acestuia, care i-au reprosat presedintelui roman ca vizita sa in RM nu e oportuna, iar declaratiile „ofensatoare si periculoase”. Traian Basescu a primit cea mai inalta distinctie de stat a RM, „Ordinul Republicii”, decorandu-l, la randul sau, pe presedintele interimar Mihai Ghimpu cu „Steaua Romaniei” in grad de Colan.

Parteneriat pentru UE

„Cetatenii moldoveni sunt europeni si merita sa faca parte din UE. Romania are obligatia naturala de a sprijini RM sa acceada cat mai rapid catre UE”, a declarat Traian Basescu la conferinta de presa sustinuta impreuna cu presedintele interimar Mihai Ghimpu. Oferta concreta a Romaniei este un acord de parteneriat pentru integrarea RM in UE, menit sa grabeasca acest proces astfel, incat RM sa poata fi inclusa in pachetul Balcanilor de Vest. Iar semnarea unui Tratat de baza intre cele doua tari nu mai e actuala, potrivit lui Basescu. „Avem un singur obiectiv – RM sa devina membra a UE. E greu, deoarece tara a ramas in urma la mai multe capitole. Propunem sa semnam un parteneriat, ca sa ne impartasim experienta noastra. Am inaintat acest acord la Presedintie si la Guvern si sper sa-l semnam in cel mai scurt timp”, a spus Basescu la Chisinau. Exista probleme de ordin politic, economic si social in relatiile moldo-romane, dar niciuna nu e de nerezolvat in conditiile noii guvernari de la Chisinau, a spus Mihai Ghimpu, mentionand ca sunt doua state, dar care au „acelasi sange, aceeasi cultura, aceeasi identitate, aceeasi limba”.

Acordul de mic trafic

Presedintele roman a promis ca de la 31 martie a.c. cetatenii moldoveni vor putea calatori deja in baza Acordului de mic trafic la frontiera. „Pregatirile tehnice pentru intrarea in vigoare a acestui tratat mai necesita timp, trebuie pregatite acele permise si trebuie sa avem consulatele de la Cahul si Balti in functiune, astfel incat oamenii sa nu mearga la Chisinau pentru a obtine actele pentru micul trafic. Evaluarea noastra e ca cel mai tarziu la 30 martie legea va fi functionala si aplicabila”, a spus Basescu. La randul sau, Mihai Ghimpu, a vorbit despre necesitatea de a reconstrui podurile peste Prut, in caz contrar micul trafic de frontiera nu va putea functiona pe deplin. Ghimpu a reamintit ca inainte de razboi existau zeci de poduri, astazi insa acestea sunt la distante de zeci de kilometri unul de altul.

100-150 mii de cetatenii pe an

O alta promisiune vizeaza deblocarea procesului de redobandire a cetateniei romane. Basescu a dat asigurari ca toate dosarele mai vechi de 2008 vor fi procesate de urgenta si ca urmeaza sa fie creata o agentie speciala pentru cetatenii, cu sediu central la Bucuresti si cinci filiale la Iasi, Suceava, Galati, Cluj si Timisoara, ceea ce va face posibila prelucrarea, intr-un an, a 100-150 mii de solicitari. „Pana la 30 iunie toate restantele care provin din anii ’90 – inceputul anilor 2000 la acordarea cetateniei romane vor fi procesate. In sedinta de vineri, guvernul roman va adopta o ordonanta de urgenta care sa vina in continuare in sprijinul cresterii vitezei de acordare a cetateniei romane celor care si-au pierdut-o in mod abuziv si fara vina lor. Speram ca, odata cu infiintarea noii agentii, viteza de procesare a dosarelor sa creasca in asa fel, incat niciun cetatean al RM sa nu simta umilinta sistemului birocratic”, a mentionat presedintele Romaniei.

Fara Tratat de frontiera

Un subiect sensibil pe agenda discutiilor a fost si celebrul tratat de frontiera, asupra caruia insista fosta guvernare comunista. Bucurestiul oficial si-a reiterat pozitia. „Romania nu va semna niciodata un tratat care sa redefineasca frontiera dintre Romania si RM, Romania a recunoscut frontierele de stat ale RM, asa cum ele au fost mostenite de la fosta URSS”, a declarat seful statului roman. Si mai transant a fost in interviul pentru PRO TV: „Eu nu o sa semnez ce a semnat Hitler si Stalin, niciodata! Niciodata nu voi confirma asezarea frontierei pe Prut – a ramas dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, am recunoscut-o. Dar putem discuta un tratat privind regimul frontierei – adica, ce facem noi pe frontiera, cum trec cetatenii frontiera. In niciun caz nu se poate discuta cu mine un acord in care sa confirm ca frontiera este de aici si pana aici – acest lucru l-a facut Romania recunoscand independenta RM”.

100 mln. euro, nerambursabili

Dincolo de aspectele politice, si problemele economice au fost in topul discutiilor. Basescu a anuntat ca Romania va acorda RM un sprijin financiar nerambursabil de 100 mln. euro, derulabil in 2010-2013, bani care vor fi virati in patru transe anuale, fiind destinati proiectelor de modernizare a scolilor si pentru infrastructura locala. De asemenea, presedintele roman a spus ca a adus in RM 350 mii de vaccinuri impotriva gripei pandemice. Cei doi presedinti au convenit, de asemenea, sa reia negocierile abandonate pe marginea a 12 acorduri bilaterale, inclusiv recunoasterea diplomelor de studii, reluarea acordului de colaborare in domeniul educatiei, precum si redeschiderea de filiale universitare, acord de protectie sociala, protejarea mormintelor ostasilor cazuti in cel de-al Doilea Razboi Mondial s.a.

Proiectele abandonate, relansate

S-a convenit si reanimarea proiectelor initiate acum 15-20 de ani, dar care au fost abandonate. „Primul proiect care speram sa devina functional pana la sfarsitul anului 2010 este linia electrica de 110 kW Falciu-Grotesti. Va informez ca pe teritoriul Romaniei lucrarea este terminata pe 28,3 km. Am inteles de la Guvernul RM ca in cursul acestui an se va termina lucrarea pe teritoriul RM, iar costurile de conectare ni le asumam noi”, a spus Traian Basescu. In stadiu de aviz de mediu este si linia electrica de 400 kW Suceava-Galati, iar Romania si-a asumat responsabilitatea sa gaseasca cele 30 mln. euro pentru finantare. Tot in cadrul politicii de vecinatate si a Parteneriatului Estic urmeaza sa fie realizat proiectul de interconectare a sistemului de gaze Drochia-Ungheni-Iasi, precum si constructia tronsonului de cale ferata cu ecartament european, a mai spus Basescu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *