Dragi elevi! Poate nu aveți nevoie de BAC?
Da, pe timpul meu era mai simplu să dai BAC-ul. Nu erai supravegheat de camere, polițiști, și nu erai căutat cu detectorul de metale. În schimb, aveai parte de diferite comisii care dădeau buzna în clase pe neprins de veste, și riscai să fii prins cu musca pe căciulă. Noi nu aveam smartphone-uri pe atunci, copiatul era practic imposibil. Așa că am fost nevoiți să învățăm, mult și bine.
Mare mi-a fost mirarea să văd duminica trecută o ceată de elevi care cereau demisia ministrului educației, Maia Sandu. Poate ați încurcat ceva, copii? Ce are ministrul cu viitorul vostru? Poate voi nici nu aveți nevoie de BAC? Nu e neapărat ca toată lumea să cunoască o limbă străină, sau două. Nu este necesar ca toată lumea să cunoască gramatica limbii române, istoria, matematica, chimia sau fizica. Ține de alegera și preferințele fiecăruia. Mai mult, nu sunt nici eu de acord cu sistemul educațional de la noi. E un sistem care îți dă ceva cunoștințe, însă nu te învață cu să te descurci în viața matură. Educația de la noi îți oferă un bagaj de informații ca să pășești în viață mai încrezut, lipsit de naivitatea infantilă. Școala te ajută să nu încurci Asia cu Africa și verbul cu adjectivul. Să-i zicem mai simplu: școala te înzestrează cu un pic de cultură generală, ca să nu pari prost și să fii în rând cu lumea.
Eu, personal, am avut întotdeauna probleme cu științele reale. Însă eram sigur că nu voi deveni niciodată inginer, economist, farmacist sau medic. Pentru că nu doream să devin un incompetent. Îmi plăceau în schimb științele umaniste. Până în clasa a 6-a am crezut că voi deveni istoric su arheolog. Mitologia și istoria îmi dădeau mai mulți fiori decât jocurile de calculator și filmele action de pe casete video. După clasa a 6-a am descoperit literatura, și m-am axat mai mult pe științele umaniste. Citeam cărți cu duiumul și visam să contruiesc și eu lumile mele din cuvinte frumoase, sau să scriu articole interesante. Nu toți colegii mei de clasă aveau aceleași vise. Cineva era pasionat de fizică și matematică și se visa astronaut, specialist IT ( pe atunci nici nu aveam acest termen la îndemână) sau fizician de renume. Unii se pricepeau mai mult la mașini, decât la școală. De prin clasă a 9-a se specializau în această meserie, fără a mai fi terorizați de BAC, care atunci, abia fiind introdus în sistemul de învățământ, părea și mai malefic.
Așa că vreau să vă întreb, poate nu aveți nevoie de BAC? Poate o școală de specialitate vă ajunge? „Nu există profesii rușinoase, în afară de hoț”, îmi spunea cândva bunica. Cred până acum în aceste cuvinte. Lumea are nevoie și de instalatori, șoferi, controlori, vânzători ș.a.m.d. La fel, ei ar trebui să fie competenți. Nimeni nu ar vrea să circule cu un pictor la volanul unui microbuz, sau un instalator la cârma unui avion.
Sper că voi, cei care încearcă să copie la BAC, nu aveți de gând să deveniți ingineri, medici sau judecători. Pentru că veți fi ingineri, medici și judecători incompetenți. Ați lăsa un dentist, care a copiat la examene, să vă repare dinții? Nici eu. Voi căuta un dentist competent, care știe chimie, medicină, biologie ș.a.m.d.
Să știți că societatea respectă mai mult un tractorist ca lumea, decât un bancher incompetent. Așa că lăsați protestele și gândiți-vă la profesia care vă place mai mult. BAC-ul nu este o chestiune obligatorie până la urmă, cunoștințele contează. Incompetenți avem destui, și din păcate cu toții se vor deputați, bancheri, politicieni, ingineri-șefi, top-manageri ș.a.m.d. Societatea mai are nevoie și de alte profesii, poate nu atât de prestigioase, însă la fel de importante. Succese la BAC!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!