Dragii mei elvețieni,
Elveția pe care o cunoșteam eu e capitala mondială a băncilor, o convenție internațională prin care țările lumii își țin acolo banii. Iată că m-am înșelat, poți fi o țară neutră și la marginea imperiului rus, având trupe de ocupație pe teritoriu. Ce frumoși și neutri sunteți voi, elvețienilor…
Dar, până la urmă și la urmă, de ce nu s-ar putea să fiți chiar voi o formă de convenție? Doar nu numai banii se pot ține undeva prin convenții internaționale. Poate la Chișinău, în seifurile lui Dorin Drăguțanu, se pot face loc pentru diamante, aur, argint. Constat că pe aici n-aveți munți, nici Alpi, nici Carpați, dar până la urmă și la urmă, să vină aurul din munții României, că doar e datoare la voi veșnic. Și până acum nu v-a dat „niciun karandaş”.
Și, dacă nu se poate și nu se poate cu diamantele și cu aurul, nimeni nu poate ține ca voi la păstrarea denumirii unei limbi. La câte limbi pierdute sunt pe lumea asta, de la Babilon încoace, cu siguranță o convenție internațională ar face teritoriul pruto-nistrean o insulă de bogăție. Turcii ar vrea să îngroape iar limba armenilor, chinezii ar îngropa limba celor care abia mai cuvântă și îndrăznesc să se opună regimului comunist, iar prietenii de la răsărit cu siguranță vor avea probleme cu zeci de popoare musulmane pe care le-ar dori îngropate și, poate, chiar transformate într-o națiune civică.
E ciudat în Elveția asta a voastră că nu prea aveți industrie. Merele, bomboanele și vinurile pot cauza diabet, așa că aveți grijă ce consumați. Într-o economie a unei țări din asta ca a voastră, de sine stătătoare, independentă și autonomă, mai trebuie olecuță de construcții de mașini, industrie prelucrativă sau măcar de IT. Dar astea sunt fleacuri, nu mă băgați în seamă, dați înainte cu nucile, e afacerea viitorului!
Îmi place politica voastră protecționistă, de încurajare a capitalului propriu elvețian. E un exemplu de urmat. Cum le cereți voi 50% din afacere oricărui investitor străin, nu o mai face nimeni, mă mir de ce nu prea sunt ei prezenți pe aici. Mai ales ăia, „rominii”.
Funcționarii voștri, elvețienilor, parcă de o vreme, când merg pe la întruniri internaționale, se întorc și le zic pe la colțuri unioniștilor: ne-au zis europenii că dacă cerem Unirea e cel mai mare rău pe care l-am putea face Republicii Moldova. Singura soluție demnă pentru Elveția noastră e să facem proiecte, festivaluri, să ne facem Republica cunoscută, să aducem la noi acasă toți banii din lume, ca să putem să consolidăm sistemul nostru bancar, vestit și el, ca și cel din Țara Cantoanelor, internațional. Funcționarii voștri, la fel ca și bașcanii și șefii de partide politice cam au steluțe pe umăr. Or fi de aur?
Știam eu că Elveția este țara cu democrația cea mai avansată. Și m-am bucurat să văd că acest lucru se păstrează încă. Alegerile din noiembrie 2014 au fost un exemplu de moralitate. Dar, mergând mai departe, mă bucur că văd că ați înlocuit referendumurile aproape lunare privitor la anumite teme de importanță locală sau națională cu recensămintele și sondajele. Cei 2% români și cei 3% care își doresc unirea din 2004 și 23% / 31% din 2014 sunt clar o reflecție adevărată a stării de spirit din societate. Trăiască casele de sondaje și Biroul Național de Statistică. URA!
Dar cel mai mult și mai mult, îmi plac analiștii voștri și propagandiștii de serviciu. Ăia care vă spun că aveți potențial mare de a fi elvețieni. De la o vreme încoace încearcă să vă facă finlandezi. Poate nu se prinde nimeni, e departe, n-au ajuns mulți pe acolo. Și poate nu observă nimeni că acești analiști sunt maronii în jurul gurii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!