Bună Dimineața

Duminică, participanților la miting nu li s-a spus principalul…

Rămân la convingerea că dacă mitingul nu a fost un eșec pe nota zece, cum scriam ieri pe pagina mea de FB, nu a fost nicio victorie pe nota zece. Spun acest lucru dintr-o pornire cârcotașă. Trebuie să recunoaștem că organizatorii au reușit să mobilizeze multă lume, fie și prin accesarea tradiționalelor pârghii administrative. Cu adevărat pozitiv mi se pare faptul că organizatorii au reușit să evite provocările și adunarea a decurs în mod pașnic și organizat. Celelate însă au fost așa cum le-au conceput organizatorii: vorbitori aleși pe sprânceană – patru politicieni (Timofti, Lupu, Filat, Hadârcă), trei cadre din învățământ, doi primari, un muzeograf, un scriitor, o studentă. Nu i s-a oferit cuvântul niciunui țăran, om de afaceri, pensionar… Evident, nu a fost admis la microfon niciun cetățean decepționat de actuala guvernare care ar fi prezentat și alt punct de vedere. 

Guvernarea și presa care o asistă au transpirat serios pentru a-i induce opiniei publice falsul că, chipurile, cine e împotriva mitingului e cu comuniștii și e antieuropen. Curat bolșevism moldovenesc! Adevărul e că foarte multă lume, cu viziuni profund proeuropene, nu a venit la miting anume pentru că nu mai crede în actuala guvernare. Încă rămâne de văzut cine sunt cei mai sinceri adepți ai integrării europene a RM – cei aduși la miting sau cei care au refuzat să vină în PMAN. De asemenea, rămâne încă de văzut dacă cei veniți în Piață susțin actuala guvernare și o va vota și la următoarele alegeri.

O greșeală serioasă a organizatorilor e aceea că mitingul a fost lipsit de „componenta protestatară”. De aceea și impresia că adunării i-a lipsit „stilistica” adevăratelor mitinguri. Mesajul PRO Europa ar fi devenit mai convingător, dacă exista și un mesaj foarte clar CONTRA opoziției comuniste. Participanților la miting trebuia să li se vorbească clar și accesibil despre pericolul care vine din partea comuniștilor și a Moscovei imperiale care a adoptat o poziție categoric antieuropeană, în raport cu R. Moldova. 

Scăldatul în două ape „centriste” nu este productiv. Să inviți lumea la un miting PRO-Europa și să declari, cum a făcut-o M. Lupu, că „Moldova trebuie să fie o punte între Est și Vest” este cel puțin neserios politic. De acest adevăr ne vom convinge în curând, căci urmează replica comuniștilor. Indiferent câtă lume vor putea aduna, ei nu vor da dovadă de prea multă corectitudine politică, iar mitingul lor s-ar putea să fie mai convingător și mai mobilizator. 

Bătălia pentru integrarea europeană a R. Moldova nu s-a încheiat odată cu mitingul de duminică și nu se va încheia nici după parafarea acordurilor la Vilnius. Iar comuniștii și Moscova nu au dispărut după mitingul de duminică și nu vor dispărea nici după summitul de la Vilnius.

Asta nu li s-a spus clar participanților la mitingul de duminică. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *