Moldova

După milioane de euro „aruncate” pe ONG-uri care luptă cu dezinformarea, experții spun că R. Moldova pierde bătălia cu propaganda rusă

Propaganda rusă de la Chișinău alimentează în continuare o percepție care nu corespunde realităților privind organizația NATO“, spune Ion Tabârță, noul director Executiv CID NATO în Republica Moldova, care a precizat în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova că anumite percepții greșite sunt răspândite încă din perioada sovietică.

Ion Tabârță uită, se pare, de milioanele „investite” „cu cap” de diverși actori statali în diverși inși din R. Moldova – care se pretind a fi experți în mass-media și în „lupta cu dezinformarea“.

„Avem din păcate o percepție care nu corespunde realităților, o percepție moștenită în linii mari, din perioada sovietică (Cu ce s-au ocupat experții și politicienii în acești 30 de ani care au trecut? – n. red), sau anumite clișee că NATO este o organizație militară agresivă care provoacă conflicte, provoacă războaie.
Evident că nu este așa și istoria o demonstrează.

Aceste clișee în societate sunt alimentate în continuare de propaganda rusă, dar și de anumiți actori politici de aici din R. Moldova”

În context, Victor Juc, expert în ştiinţe politice a punctat că societatea în R. Moldova nu este pe deplin informată despre misiunea pe care o are Alianața Nord Atlantică.

„Timp de mai mult de 30 de ani de la declararea independenței, marea majoritate a poporului din R. Moldova nu a înțeles un factor foarte important. În primul rând, Alianța Nord Atlantică este un factor de stabilizare a apărării colective și dacă în 1991 erau 16 state memebre NATO localizate în Europa Occidentală și în Europa de Sud Este, la moment sunt 30 de state membre. Vedem prin exemplul țărilor baltice, în special Letonia și Estonia, dar și Lituania, cum în contextul războiului din Ucraina au o poziție foarte fermă”, a reiterat Victor Juc, expert în ştiinţe politice.

De asemenea, expertul în relaţii internaţionale din România, Mihai Isac, a menționat că o informare incorectă a existat și în România în perioada aderării la NATO, doar că ulterior aceste percepții au fost spulberate, iar la moment, NATO este asocialt cu SUA.

Sursa: TVR Moldova

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Tin foarte bine minte cum pe vremea lui Ceausescu cam toti cei pe care ii cunosteam sedeau serile, pe frig si intuneric, langa un radio din care abia se auzea, foarte bruiat, Radio Europa Libera. Aia ne-a fost hrana politica, sursa de informatii adevarate si alinarea. Ascultarea acestui post de radio era sever pedepsita, dar nimeni nu se lasa oprit. CINE OPRESTE DE 30 DE ANI MOLDOVENII SA ISI CULEAGA INFORMATIILE DIN TOATE SURSELE LA DISPOZITIE? CINE E DE VINA DE ACEASTA DEZINFORMATIE? Sa incetam odata sa tratam populatia Moldovei ca pe o turma de biete oi speriate, inocente, care trebuiesc indrumate si ocrotite! Cine gaseste sursele ruse de informatie, poate gasi si alte surse, daca vrea. Pentru cei interesati in tema recomand cartea „Ne-au ținut în viață. Radio Europa Liberă 1970-1990”, de Liviu Tofan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *