Economie

După un an și jumătate, primii bani din Fondul de Eficiență vor ajunge la destinatari

Pentru anul curent Fondul pentru Eficienţă Energetică şi-a propus valorificarea unui buget de 300 mln. lei pentru proiecte de eficienţă energetică şi de valorificare a surselor de energie regenerabile din sectoarele public şi privat în toate raioanele ţării. Bugetul pe 2014 este format, în mare parte, din banii nevalorificați în anii precedenți. Și asta pentru că, de la constituirea Fondului în 2012 și până în prezent, deși au fost planificate resurse de 100 milioane de lei și, respectiv, 160 milioane de lei, și au fost lansate deja trei apeluri de colectare a proiectelor de finanțare, banii încă n-au ajuns la beneficiari și au fost transferați pentru anul curent. Conducerea FEE planifică semnarea contractelor cu toți cei 87 de beneficiari din cadrul primului apel aprobați spre finanțare de Consiliul de Administrare a FEE în anul 2013, până la finele lunii curente și alocarea banilor în cel mai scurt timp, astfel ca proiectele să fie finalizate până la începerea sezonului rece. În total, proiectele au o valoare investițională de 187 milioane de lei, dintre care 135 de milioane vor fi alocate din Fondul pentru Eficiență Energetică.

Solicitat de TIMPUL, directorul FEE, Mihail Lupu, a explicat de ce sursele alocate n-au ajuns încă la beneficiari, deși s-a scurs mai bine de un an și jumătate de la lansarea primului apel: „Nu putem să alocăm niște mijloace financiare pur și simplu. Banii de care dispune FEE sunt priviți puțin altfel. Efectul de bază al investițiilor ține de economia de energie. Și ca să avem un efect economic foarte bun și să avem economii rezonabile s-au întreprins un șir de acțiuni: s-a elaborat Manualul Operațional al Fondului, s-au impus anumite criterii de calitate a lucrărilor față de beneficiari. S-a format întreg cadrul legal în baza căruia să activăm. În acești ani nu s-a finanțat nici un proiect pentru că încă nu aveam regulile de joc stabilite”, a menționat șeful FEE.

Potrivit responsabililor din cadrul FEE publicarea Apelului de Propunere de Proiecte (APP) era o necesitate în acel moment pentru a nu pierde finanțarea din partea UE, dar nu ținea cont de faptul că toate procedurile în ceea ce privește colectarea, evaluarea, aprobarea propunerilor, încă nu erau definitivate. Toate acestea s-au făcut deja după lansarea primului apel. „În sfârșit, am ajuns la etapa de semnare a contractelor de grant, a finanțării propriu-zise. Este foarte important să știm cum se efectuează lucrările, cât de calitativ se fac, iar monitorizarea proiectului post implementare va oferi date necesare pentru stabilirea obiectivului de economii de energie preconizate”, afirmă conducerea FEE.

Pentru a se asigura că banii alocați din Fondul pentru Eficiență Energetică vor fi utilizați corespunzător a fost prevăzut un sistem de monitorizare la fiecare etapă de implementare a proiectului. Fondul nu dă toți banii deodată, ci pe etape. La prima etapă beneficiarul trebuie să valorifice sursele financiare proprii, adică minimum 20% din valoarea totală a proiectului, după care experții fondului vor verifica volumul și calitatea lucrărilor efectuate. „În cazul în care se depistează la o anumită etapă că beneficiarul încalcă prevederile contractului de grant, se face un proces-verbal, iar beneficiarul trebuie fie să stopeze lucrările respective, fie să remedieze situația. Fondul nu-și asumă responsabilitatea de a finanța lucrări de calitate nesatisfăcătoare”, a subliniat șeful FEE, Mihail Lupu.

Primul Apel de Propuneri de Proiecte pentru sectorul public a fost lansat în decembrie 2012. În cadrul acestuia au fost depuse 303 solicitări de finanțare, dintre care doar 87 au fost selectate. Printre instituțiile selectate pentru a fi finanțate măsurile de eficiență energetică sunt numeroase instituții medicale și grădinițe.

Următorul apel de propuneri de proiecte pentru sectorul public lansat la 14 ianuarie curent este încă deschis. Până în prezent au fost depuse 436 de solicitări în valoare de aproximativ 650 mln. lei. Evaluarea acestora este în curs de desfășurare.

Mihai Lupu, directorul executiv al FEE
„Suportul UE este esențial în conștientizarea societății de a utiliza eficient resursele energetice și de a contribui la diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră. Se remarcă un interes sporit al societății civile de a investi în astfel de proiecte, accentuat de prețul resurselor energetice care sunt în continuă creștere”.

Apel de propuneri de proiecte

Consiliul de administrare al Fondului a decis alocarea sumei în mărime de 150 mln. lei pentru finanțarea proiectelor în cadrul celui de-al III-a apel de proiecte eligibile în domeniul EE şi SER.

Pot solicita finanțare managerii instituțiilor publice care sunt operaționale și oferă servicii pentru cetățeni cel puțin 16 ore pe zi, 7 zile pe săptămână (categoria A, de exemplu spitale, aziluri pentru persoane în etate etc.), sau sunt operaționale cel puțin 7 ore pe zi, 5 zile pe săptămână (categoria B, de exemplu licee, gimnazii etc.)

Suportul financiar din partea Fondului va acoperi cel mult 75% din costul total eligibil al proiectului, iar aportul propriu al Solicitantului de finanțare trebuie să fie de cel puțin 25%.

Valoarea suportului total solicitat din partea Fondului pentru finanțarea proiectului (inclusiv TVA) trebuie să se încadreze în următoarele limite:
– de la 500 000 lei până la 5 000 000 lei pentru propunerile de proiect care se referă la obiectivele din Categoria A;
– de la 300 000 lei până la 3 000 000 lei pentru propunerile de proiect care se referă la obiectivele din Categoria B.

Propunerile de proiect trebuie să includă măsuri de EE/SER în clădiri care îndeplinesc următoarele condiții:
– sunt funcționale la momentul depunerii propunerii de proiect;
– există o confirmare oficială în privința faptului că în conformitate cu politicile de stat, planurile sau alte măsuri de optimizare, ca parte componentă a acestora, funcționalitatea clădirii respective nu va fi afectată în timpul apropiat.

Investițiile eligibile în cadrul prezentului Apel sunt limitate la măsuri de EE/SER care fac parte din următoarele categorii:
– Măsuri principale de EE/SER – intervenții de EE/SER care rezultă în economii directe și semnificative de energie, inclusiv:
a) Îmbunătățirea EE în anvelopa clădirii (izolare termică, înlocuirea ferestrelor/ușilor exterioare ineficiente etc.;
b) Îmbunătățirea EE și folosirea SER în sistemele de încălzire a spațiilor (inclusiv care prevăd utilizarea biomasei și sistemele de încălzire de dimensiuni medii și mici);
c) Îmbunătățirea EE a sistemelor de ventilare mecanică sau naturală, inclusiv a sistemelor de recuperare a căldurii;
d) Îmbunătățirea EE și utilizarea SER în sistemele de alimentare cu apă caldă menajeră (inclusiv folosirea biomasei și a sistemelor bazate pe utilizarea energiei solare);
e) Îmbunătățirea EE a sistemelor de condiționare a aerului și utilizarea SER în baza pompelor termice (de ex. pompe geotermale), cu condiția că această măsură este implementată în combinare cu alte măsuri de EE/SER descrise mai sus.

Lucrările de renovare a sistemelor energetice în urmă cărora nu se obțin economii de energie măsurabile directe nu sunt eligibile în cadrul prezentului Apel. Cu toate acestea, lucrările minore de reparație/renovare sau instalare sunt eligibile pentru finanțare, numai în cazul în care sunt necesare pentru a proteja/facilita principalele măsuri de EE/SER (de exemplu înlocuirea țevilor de scurgere a apei de ploaie pentru a proteja izolația termică) sau sunt absolut necesare pentru a asigura funcționalitatea noilor instalații EE/SER (de exemplu sistem de alimentare cu biomasă, echipamente auxiliare pentru funcționarea cazanului pe biomasă etc.).

Măsurile de management energetic includ instalarea dispozitivelor de control, contoare, soft-uri specializate etc. care vor permite o mai bună monitorizare și control a consumurilor de energie.

Depunerea propunerilor de proiect se va efectua numai în baza programărilor prealabile, prin apelarea la numerele de telefon: (022) 000 804, (022) 000 805.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *