Politică

Ecologiștii nemți lucrează pentru Putin! O fundație germană „de mediu” a primit aproape 200 de milioane de euro de la Gazprom

Creată de guvernul regional Mecklenburg-Pomerania de Vest, o fundație pentru protecția climei a participat, sub pretextul unor obiective de mediu, la finalizarea gazoductului Nord Stream 2.

În ediția din 24 august, Le Canard enchaîné dedică un scurt articol companiei ruse de gaze Gazprom, care a plătit „192 de milioane de euro unei organizații de mediu germane, Fundația pentru Protecția Climei și a Mediului”.

Informația provine din munca desfășurată de ziarul duminical Welt am Sonntag, citat de site-ul știrilor cotidiene l’Opinion din 19 august. Săptămânalul satiric subliniază că „nu este prima dată când Gazprom oferă milioane organizațiilor de mediu germane care se opun energiei nucleare” , invocând o plată de 10 milioane de euro pentru Naturschutzstiftung Deutsche Ostsee, dezvăluită încă în 2011 de către Welt am Sonntag.

De la publicarea acestui articol, pe rețelele de socializare a fost transmisă o captură de ecran pentru a denunța cunoștințele dintre ecologisti, uneori chiar „ecologie politică”, și gruparea rusă de gaze, reputată a fi apropiată de Vladimir Putin.

Telenovela din jurul scandalului de finanțare Gazprom pentru această fundație este documentată de câteva luni de presa germană. Organizația se numește Stiftung Klima- und Umweltschutz MV (Klimastiftung MV), în română „Fundația pentru protecția climei și a mediului din Mecklenburg-Pomerania de Vest” – denumirea unui Țara din nord-estul Germaniei. Nu este o inițiativă cetățenească sau o asociație de mediu, ci o creație a Landului guvernat de social-democrații SPD

Scăpa de sancțiunile SUA

De la crearea sa pe 7 ianuarie 2021, Klimastiftung MV a stârnit interesul jurnaliştilor germani. În primul rând, Țara guvernată de SPD investește 200.000 de euro în capitalul fundației, în timp ce compania Nord Stream 2 AG, care aparține grupului rus Gazprom, investește 20 de milioane de euro pentru a începe (trebuie să urmeze alte 40 de milioane). Și mai presus de toate, pe lângă aceste obiective de salvgardare a biodiversității, protejarea apei potabile sau conștientizarea problemelor climatice (nu se menționează opoziție față de energia nucleară), statutele organismelor prevăd că „fundația poate, pentru a realiza obiectivul său, în special pentru administrarea și creșterea activelor sale, să creeze și să administreze o afacere”, a cărei activitate economică„va participa la finalizarea Nord Stream 2 cu prioritate”. Gazoductele rusești intră în Germania prin Țara Mecklenburg-Pomerania de Vest.

În iunie 2022, încă în plin război din Ucraina, fundația recunoaște că a achiziționat în 2021 echipamente și servicii în valoare de 165 de milioane de euro pentru instalarea gazoductului rusesc peste Marea Baltică. Pe 14 august, Welt am Sonntag dezvăluie că societatea prevăzută de statutul Klimastiftung MV a primit în total 192 de milioane de euro de la filiala Gazprom, Nord Stream 2 AG. Această sumă a fost transferată din februarie până în noiembrie 2021. Acești bani au fost cei care au finanțat construcția gazoductului, în special prin angajarea unor companii din nordul Germaniei.

Parlamentul Landului a lansat o comisie de anchetă care va audia primii martori după vacanța de vară, pentru a face lumină asupra acțiunilor diferiților actori, în special asupra rolului Manuelei Schwesig. În ceea ce privește înființarea, demisia întregului consiliu de administrație trebuie să aibă loc la sfârșitul lunii septembrie.

Sursa: liberation.fr

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *