Economie

Economia RM, în ușoară ascensiune în următorii trei ani

Mai mult, pentru comparație, pentru anii 2014-2016 este evaluată o creştere a PIB-ului de circa cinci la sută anual, care va fi generată, printre altele, de creşterea anuală, în termeni reali, a producţiei industriale cu șapte la sută şi a producţiei agricole cu trei la sută, dar și de modernizarea întreprinderilor autohtone, infrastructurii şi dezvoltării micului business, conform prognozei macroeconomice.

Pentru anul curent, însă, va avea loc majorarea în termeni reali a volumului producţiei agricole cu 18 la sută faţă de nivelul anului 2012, an extrem de nefavorabil pentru producția agricolă. Totodată, se estimează că în acest an producţia industrială va înregistra o creştere de 2,5 la sută comparativ cu anul 2012. Drept urmare, ulterior tendinţelor de dezvoltare a agriculturii şi industriei, estimate pentru anul 2013, exportul se va majora cu circa opt la sută faţă de nivelul anului trecut şi va însuma 2325 mln. dolari.

Totodată, ministerul a estimat că rata inflaţiei va constitui 3,9 la sută la sfârşitul anului curent, care va fi condiţionată, în general, de cererea internă relativ slabă şi creşterea nesemnificativă a preţurilor la combustibil pe plan internaţional. În ceea ce privește cursul de schimb mediu anual al monedei naţionale, acesta se estimează la nivel de circa 12,2 lei pentru un dolar american.

De asemenea, pentru următorii trei ani, se prognozează o apreciere relativă a cursului de schimb al leului de până la circa 12,02 lei pentru un dolar american la sfârşitul anului 2016.

Totodată, exporturile RM se vor majora în anii 2014-2016 cu circa 12 la sută anual, iar importurile vor creşte în perioada de prognoză cu circa 9,4 la sută anual.

Timpul.md (V.P.)

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *