Social

„Ecoul copiilor rămași singuri acasă îl vom simți la următoarea generație”

În căutarea unui loc de muncă, de cele mai multe ori, părinții pleacă peste hotare, lăsându-și copiii cu vecinii, rudele sau, în cel mai bun caz, cu bunicii. Potrivit ultimului studiu realizat de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei (MMPSF), copiii care au un părinte sau ambii părinți peste hotare au declarat că nu au prieteni și se simt singuri, iar o parte dintre ei consumă alcool sau chiar droguri. Mai mult, specialiștii menționează că, fiind sub tutela unui străin, copiii pot suferi atât psihologic, cât și fizic, iar acest lucru îl vom resimți în viitor.

La aceste concluzii au ajuns mai mulți specialiști în domeniu, întruniți la o masă rotundă ce viza „Impactul migrației asupra copiilor rămași acasă”, organizată de Centrul de Investigații Jurnalistice. Astfel, potrivit Rodicăi Chilimar-Moraru, specialist în cadrul MMPSF, ulterior unei analize efectuate pe parcursul anului trecut privind situația copiilor aflați în dificultate și a copiilor ai căror părinți sunt plecați peste hotare, rezultatele acesteia sunt de-a dreptul îngrijorătoare. „În cadrul studiului au fost evaluați peste 168 mii de copii, din circa 65 mii de familii din R. Moldova. Din toți copiii chestionați, mai mult de jumătate au un părinte sau chiar ambii părinți plecați peste hotare. Mai mult, circa patru la sută din copiii cu părinții migranți au declarat că fumează, iar circa 1700 dintre ei au recunoscut că nu au niciun prieten. Aceste rezultate ne impun să ne gândim cum să ajutăm copiii în dificultate”, a menționat Rodica Chilimar-Moraru.
Cu toate acestea, pe parcursul anului trecut, Ministerul Muncii a elaborat proiectul de lege privind protecția specială a copiilor în situații de risc și a copiilor separați de părinți. „În prezent, acest proiect de lege se află în examinare în parlament și a fost votat în primă lectură. Prin acest proiect de lege am ținut să reglementăm atribuțiile și responsabilitățile autorităților tutelare locale și ale structurilor teritoriale de asistență socială cu privire la procedurile de identificare, evaluare, asistență, monitorizare a situației copiilor care se află în situații de risc”, a spus Rodica Chilimar-Moraru.

Nu doar părinții, ci și copiii iau calea pribegiei

Potrivit psihologului Lilia Gorceag din cadrul Centrului de Asistență și Protecție a victimelor Traficului de Persoane, în prezent, în R. Moldova nu există centre care ar acorda servicii specializate copiilor. „Centrul nostru este specializat într-un anumit domeniu, dar, de multe ori, acordăm asistență psihologică și altor categorii. Încercăm să le oferim sprijin tuturor, în limita posibilităților. Mai mult, în ultimul timp, am observat că avem tot mai multe cazuri nu doar a părinților plecați, dar și a copiilor care au luat calea pribegiei”, a relatat Lilia Gorceag. Potrivit ei, ecoul copiilor care au rămas singuri acasă îl vom simți la următoarea generație.

În afară de aceasta, specialiștii punctează că nu doar starea emoțională a copiilor rămași singuri acasă are de suferit, dar și reușita lor la școală. „Acești copii într-adevăr suferă, iar pentru a-și ispăși cumva păcatele, deseori părinții le fac cadouri scumpe. Am întâlnit un caz când o fetiță era cu zece teme mai înainte decât toată clasa, pentru că mama i-a promis un cadou, doar dacă va avea zece. Și atunci când fetița a primit nota nouă, a ajuns la spital”, a spus Iosif Moldovanu, specialist din cadrul Ministerului Educației (ME). Potrivit specialistului, sunt multe cazuri când copiii nu frecventează școala.

Prezentă la eveniment, Eugenia Parlicov, consultant principal al ME, a spus că RM nu-și poate permite luxul de a angaja câte un psiholog în toate instituțiile din învățământ. Cu toate acestea, în fiecare instituție ar trebui să lucreze un specialist, deoarece nu doar copiii au nevoie de acest serviciu, dar și pedagogii și chiar părinții. „O soluție ar fi serviciile psihologice mobile, care acordă asistență, în funcție de problema care a fost identificată într-o anumită localitate sau instituție”, a mai spus Eugenia Parlicov.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *