EFICIENȚA ENERGETICĂ generează ECONOMII la Spitalul Oncologic
De opt luni la Institutul Oncologic funcționează un sistem de energie fotovoltaică. Chiar dacă sistemul este în măsură să acopere doar un sfert din consumul de energie electrică, conducerea institutului se arată mulțumită de faptul că în numai câteva luni instituția a reușit să economisească aproape 300 mii de lei, deși iarna a avut randament minim. Mai mult, potrivit vicedirectorului Institutului Oncologic, Ion Rangu, în prezent se lucrează la noi proiecte de eficiență energetică.
Investiții bugetare – zero, beneficiu – 25 de ani
„În 2009 Ambasada Japoniei propunea realizarea unor proiecte investiționale în Moldova, inclusiv un proiect ce viza instalarea unui sistem fotovoltaic. Am decis să aplicăm și noi la acest proiect, chiar dacă nu prea știam nici noi care va fi rezultatul. În 2010 au venit câțiva specialiști japonezi, au făcut un studiu de fezabilitate, au pregătit proiectul. Iar anul trecut a fost dat în exploatare”, spune Ion Rangu, vicedirector responsabil de administrarea patrimoniului.
Finanțarea proiectului a fost sub formă de grant, costul total al proiectului fiind de 5 milioane de dolari, cu garanția că sistemul va funcționa pe o durată de 25 de ani. „Suma investițiilor propriu-zise noi nu le știm, pentru că din banii aceștia au fost plătiți specialiștii străini, proiectarea. Toate materialele au fost aduse din Japonia. După ce s-a dat în exploatare utilajul, doi specialiști japonezi l-au supravegheat timp de o lună, i-au instruit pe-ai noștri, le-au spus ce probleme ar putea să apară. Dar probleme nu sunt. Sistemul lucrează automat. Încă n-au fost cazuri în care să se întâmple ceva. Peste un an de zile mai vine cineva din Japonia să verifice cum funcționează, și atât, se încheie colaborarea”, subliniază Ion Rangu.
Impact 100% pozitiv
Astfel, sistemul fotovoltaic a fost dat în exploatare pe data de 6 august 2013. Și deși iarna din cauza zăpezii, randamentul este mic, timp de opt luni s-au făcut economii de 264 mii lei. „Noi n-am introdus nici un bănuț în proiect. Dacă lucrurile vor merge așa, vom face economii de milioane în anii următori. Calculele noastre arată că anual economia va fi de peste o jumătate de milion de lei”, a menționat vicedirectorul Institutului Oncologic.
În total au fost instalate circa 2000 de panouri solare, cu un potențial de 250 KW, care acoperă circa 25-30% din necesarul de energie electrică a instituției. Acestea au fost amplasate pe acoperișul blocului de operații, al policlinicii și pe sol, pe o suprafață totală de 9 mii m.p. Întrebat fiind, care este impactul acestui proiect, Ion Rangu a declarat: „Eu căutam să văd dacă există și părți negative la acest proiect, și am realizat că nu sunt. Ideal ar fi fost dacă ne asiguram consumul 100%, dar e bine și așa. Mai mult, datorită acestui sistem, din contul grantului s-a reparat capital acoperișul blocurilor curative și a policlinicii cu o suprafață de circa 5.5 mii m.p. înaintea instalării bateriilor solare. Iar odată cu realizarea acestui proiect s-a ameliorat situația la capitolul securității energetice a instituției în caz de situații excepționale. Potrivit calculelor datorită panourilor fotovoltaice anual se va face o economie de circa 300 mii KW, și respectiv – 560 mii lei. „O economie de jumătate de milion de lei este foarte bună. Cu banii aceștia putem repara o secție spitalicească cu 30 de paturi. Infrastructura este mare, și cheltuielile sunt mari, de aceea orice economie este binevenită”, a menționat vicedirectorul Rangu.
Noi proiecte de eficiență energetică
Mai nou, Institutul Oncologic a contractat un proiect de circa 4 mln. de lei de la Fondul de Eficiență Energetică pentru a schimba geamurile blocului operațional. De asemenea, au depus dosarul pentru un proiect privind izolarea termică a pereților. „Avem multe proiecte în diferite domenii: așteptăm utilaje medicale, vor fi create centre oncologice de diagnostic la Bălți, Cahul și Chișinău, se fac reparații la blocul hematologic. Acolo fiecare etaj se reface pentru că blocul era din anii 60 și pereții se risipeau deja. Iar până la sfârșitul anului sperăm să fie creat și un centru de transplant medular. E ceva nou. Tot din Japonia se așteaptă utilaj. Noi avem deja specialiști pregătiți în acest domeniu. Chiar dacă n-o să reușim până la finele anului, în primele luni ale anului viitor va fi realizată prima operație”, a spus Ion Rangu.
Potrivit lui câștigarea proiectului de finanțare din partea japonezilor i-a făcut să înțeleagă care sunt avantajele colaborării cu instituții internaționale. Iar apropierea de UE este văzută de conducerea Institutului Oncologic ca o oportunitate de a obține un schimb de experiență, de a căpăta noi cunoștințe, de a se dezvolta. „Eu observ în ultimii ani un interes din partea europenilor de a ne ajuta, de a implementa ceva nou. Apropierea de UE nu are de adus decât beneficii pentru R. Moldova. Noi am creat un centru educațional pentru copiii bolnavi de leucemie tot din fonduri europene. Acum avem un proiect cu olandezii. Eu văd numai părți pozitive din acest fapt. Planificăm un proiect de renovare a blocului de operații împreună cu românii. Des medicii noștri sunt chemați peste hotare la perfecționare sau chiar să citească lecții”, a menționat vicedirectorul instituției.
În urma instalării sistemului fotovoltaic, s-a redus volumul de dioxid de carbon cu aproximativ 139 de tone anual.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!