Elevii, singuri în fața creației lui Aureliu Busuioc
Inaugurarea oficială a Olimpiadei a avut loc la Teatrul Național „Mihai Eminescu”. La eveniment au participat Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, care a fost președintele Olimpiadei, scriitorii Emilian Galaicu-Păun, Maria Șleahtițchi și Mircea V. Ciobanu.
Lecțiile Busuioc
În discursul său, Mircea V. Ciobanu s-a referit la ceea ce s-ar numi lecțiile Aureliu Busuioc. „Ele sunt multe. Una dintre acestea ar fi lecturile necesare, iar alta – lecția talentului pus la treabă. Ar mai fi lecția ironiei sau lecția limbii române elevate”, a remarcat cunoscutul critic literar.
Solicitat de TIMPUL, Adrian Ghicov, consultant în cadrul Ministerului Educației, vicepreședintele Olimpiadei, ne-a spus că aceasta a avut câteva obiective în raport cu elevul: să-și afirme eul creator într-o dreaptă competiție de studiu-sinteză asupra celor mai interesante aspecte din vasta geografie a problematicii lingvistice și literar-artistice; să-și angajeze persuasiv viziunea critică asupra fenomenelor emanate de rezervorul imens al culturii, literaturii și spiritualității românești, precum și să adeverească un nivel performant de lectură, interpretare și dialog judicios cu valențele operelor literare propuse.
Olimpiada 2013 a plasat, simbolic, elevii să „locuiască” spaţiul imaginar al vieţii şi creaţiei scriitorului Aureliu Busuioc – poet, prozator, dramaturg, eseist, traducător. Fără spoială, fast şi declarativism. „(Ne)Întâmplarea a făcut astfel ca şi actuala ediţie să fie găzduită în paginile revistei Convorbiri Literare – avem aici o echipă de profesionişti dăruiţi limbii române – a Liceului Teoretic „Spiru Haret”, cu un subtitlu mai mult decât relevant pentru o astfel de competiţie: FIINŢA CUVÂNTULUI, a precizat Adrian Ghicov.
Contactat de noi, feciorul reputatului scriitor, Cornel Busuioc, ne-a spus că a rămas profund impresionat de prestația elevilor. „Au fost foarte bine pregătiți. Am văzut în ochii lor inspirație. Sunt liberi în gândire, judecă mai altfel decât generația noastră”, ne-a declarat Cornel Busuioc.
„Un ospăț al sufletului”
Doamna Vera Tănase, membră a Consiliului olimpic, a subliniat importanța probei orale în contextul concursului, mai ales prin prestația comunicativă a discipolilor, în care se atestă competența cunoașterii culturii comunicării, alături de cultura generală.
Întrebată de TIMPUL, Marina Agahi, elevă a clasei a XII-a a Liceului Teoretic din satul Pelinia, raionul Drochia, deținătoare a premiului I, ne-a spus că la Olimpiadă elevii au demonstrat dragoste față de cuvântul românesc, aspirație spre un loc cât mai înalt pe firmamentul limbii române, competență și originalitate în gândire. „Prin intermediul celor două probe: scrierea unui eseu-sinteză și interpretarea unui text literar la prima vedere, am avut ocazia inedită de a crea și de a mă crea ca personalitate, deplasând linia propriului orizont la o distanță considerabilă. De asemenea, am avut ocazia să mă afirm ca tânără în formare și intelectual în devenire ce sunt, pentru că Olimpiada Republicană la Limba și Literatura Română a depășit demult hotarele unui simplu concurs, este un ospăț al sufletului”, a remarcat ea.
„Olimpiada este o valoare prin care mă identific”
„Sunt fericită să mă număr printre olimpicii care reprezintă „această putere fără de moarte, mișcătoare înainte a umanității” prin valoarea terapeutică a cuvântului bine rostit și corect scris. Cu fiece ediție – pentru că e mereu în ascensiune și inedit – concursul ne întărește convingerea că nu poți, nu ai dreptul să intri în spațiul formativ al Limbii Române fără sentimentul de verticalitate umană și națională. Nu te poți pătrunde de frumusețea și de profunzimea Literaturii Române, dacă gândirea nu-ți crește din inimă. Nu ai cum să exiști în cetatea Limbii Române fără a fi întrebat roua purificată a dimineții despre cât adevăr se ascunde, despre câtă sensibilitate și armonie trădează inegalabila noastră limbă. Iată de ce Olimpiada de Română iubire de noi și de ea se numește. Ispită a lecturii, scriiturii și a sensibilității creatoare, competiția are o singură și veritabilă învingătoare: FIINȚA LIMBII ROMÂNE”, spune olimpica Cezara-Elena Polisca.
În cadrul Olimpiadei, au fost desemnați 48 de învingători din diverse instituții și localități ale republicii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!