Social

Elevii vor putea aplica concomitent la mai multe universități

Mai mult decât atât, în contextul autonomiei universitare, instituțiile vor fi cele care anul acesta vor decide de sine stătător metoda de admitere. 
 
Ministrul Educației în exercițiu, Maia Sandu, a declarat în cadrul unei conferințe de presă, că, luând în considerare principiile autonomiei universitare, au fost operate câteva schimbări în ceea ce privește procesul de organizare a admiterii în instituțiile de învățământ superior. Astfel, admiterea la ciclul I se va efectua în baza regulamentelor proprii de concurs, iar candidații își vor putea depune dosarul la mai multe specialități din diverse domenii, la una ori mai multe instituții de învățământ. Prin urmare, la cererea de înscriere la concurs, candidații vor anexa copiile documentelor, avizate în baza originalelor.

Toată lumea trebuie să aibă șansa de a alege, acest lucru este practicat peste tot în lume. Dacă cineva își dorește neapărat să facă o specialitate s-ar putea să nu aibă cea mai bună șansă doar la o singură instituție, ar putea trece concursul la alta, și noi îi oferim această posibilitate. Candidații vor merge la Comisiile de admitere cu copiile și cu diplomele în original, iar după ce membrii comisiei avizează faptul că au văzut originalul, păstrează doar copia”, a menționat Maia Sandu.

Depunerea cererilor de participare la concurs va avea loc în perioada 16-27 iulie, și anunțarea rezultatelor intermediare se va face până la 31 iulie curent. Candidații admiși la una sau la mai multe instituții vor trebui să facă alegerea și să depună actele în original la instituția aleasă până la 3 august. Anunțarea rezultatelor finale se face până la 6 august. Concursul repetat pentru locurile neocupate va urma același algoritm și se va desfășura în perioada 7-14 august.

De asemenea, a fost eliminată interdicția pentru cetățenii moldoveni aflați în străinătate, de a aplica la locurile cu finanțare de la buget. Iar, în cazul lipsei de solicitare, locurile bugetare planificate pentru cetățenii străini și apatrizi vor fi redistribuite. Mai mult, candidații admiși în baza planului de înmatriculare cu finanțare bugetară, își vor pierde locurile de studii gratuite, dacă nu vor avea o reușită bună și nu vor fi competitivi.

Anul curent au fost menținute cotele de admitere, respectiv cota de 15% pentru candidații din familiile dezavantajate, cota 20% pentru candidații cu instruire în limba rusă, cota rural/urban – 65%/35%, iar cota bacalaureat/studii medii de specialitate – 90%/10%.

Potrivit datelor ministerului educației, în 2013 vor fi peste 20 mii de locuri la studii în universități, dintre care peste șase mii de locuri bugetare. Totodată, anul acesta va crește numărul locurilor, atât bugetare, cât și în bază de contract, pentru masteranzi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *